pelniasmakow-banner

Pasta z pieczonej papryki


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Pasta z pieczonej papryki i kaszy jaglanej to przepyszna propozycja do kanapek! Zatem jeśli lubisz wegetariańskie śniadania lub po prostu chcesz zacząć zdrowiej się odżywać to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 15 min 35 min 1 h 5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • papryka - 3 sztuki

  • kasza jaglana - 1/3 szklanki

  • łuskany słonecznik - 100 g

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj około 15 minut) i odstawiamy do ostygnięcia.

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, małym ogniu, często mieszając do czasu zarumienienia.

Pieczona papryka:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne i układamy na blaszce skórką do góry.

Papryki pieczemy 35-40 minut, tak aby ich skórki stały się w większości czarne.

Upieczone papryki wkładamy do miski, a miskę przykrywamy szczelnie talerzem lub folią spożywczą.

Po około 20 minutach obieramy papryki ze skórki i zostawiamy do pełnego ostygnięcia.

Pasta z pieczonej papryki:

W blenderze kielichowym umieszczamy obraną paprykę, ugotowaną kaszę jaglaną, prażone pestki słonecznika, oliwę z oliwek, sok z cytryny, obrany ząbek czosnku i po szczypcie soli, pieprzu, tymianku.

Całość blendujemy na gładką pastę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem. Odkładamy do schłodzenia.

Gotowa pasta z pieczonej papryki najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem!

Uwagi

Jeśli lubimy ostre smaki to możemy oddać także szczyptę chili, a tymianek zastąpić wędzoną papryką. Pasta smakuje także wyśmienicie gdy dodamy do niej pokruszony ser feta (tylko wtedy nie dodajemy już soli!).


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Patrycja Reszko 4 lata temu
Wyborna!
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.