Brytyjskie bułeczki scones


x

Normalny

Tani


Przyjmuje się, że scones to angielskie, słodkie bułeczki, jednak nie jest to do końca prawda. Są one co prawda w Anglii bardzo popularne, zwłaszcza jako przysmak na podwieczorek jednak oryginalnie pochodzą ze Szkocji. Tak czy inaczej scones są przepyszne i robi je się bardzo prosto, zatem zapraszamy do spróbowania :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 15 min 35 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
18

  • mąka - 500 g

  • jajka - 2 sztuki

  • cukier (drobny) - 100 g

  • masło - 100 g

  • mleko - 3/4 szklanki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżki

  • esencja waniliowa - 1/3 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

  • rodzynki - 2 garście

PRZYGOTOWANIE

Jajka, mleko i esencję waniliową miksujemy na gładką masę (do połączenia składników).

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem do momentu uzyskania okruchów ciasta.

Do okruchów ciasta dodajemy 2/3 mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie bardzo suche możemy dodać więcej masy jajecznej, jeśli zbyt mokre – odrobinę więcej mąki.

Gdy uzyskamy konsystencję ciasta dodajemy rodzynki i ponownie zagniatamy.

Ciasto na scones rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Następnie szklanką wycinamy kółka o średnicy około 5 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wycięte kółeczka i smarujemy je delikatnie pozostałą masą jajeczną.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy scones około 15 minut.

Brytyjskie bułeczki najlepiej smakują podawane na ciepło z masłem lub konfiturą.

Uwagi

Warto już po upływie 10 minut obserwować scones w piekarniku. Jeśli się mocno przyrumieniają to możemy sprawdzić patyczkiem czy są upieczone, jeśli tak to wyciągamy je wcześniej.


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Katarzyna Zaród 2 miesiące temu
idealny przepis na te jesienne długie wieczory, na pewno z niego skorzystam <3 pozdrawiam ciepło :*
      Odpowiedz
Królowa Karo 2 miesiące temu
Sporo o nich słyszałam, więc czas teraz spróbować :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.