Brytyjskie bułeczki scones
Normalny
Tani
Przyjmuje się, że scones to angielskie, słodkie bułeczki, jednak nie jest to do końca prawda. Są one co prawda w Anglii bardzo popularne, zwłaszcza jako przysmak na podwieczorek jednak oryginalnie pochodzą ze Szkocji. Tak czy inaczej scones są przepyszne i robi je się bardzo prosto, zatem zapraszamy do spróbowania :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 15 min | 35 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
18 |
mąka - 500 g
jajka - 2 sztuki
cukier (drobny) - 100 g
masło - 100 g
mleko - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżki
esencja waniliowa - 1/3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
rodzynki - 2 garście
PRZYGOTOWANIE
Jajka, mleko i esencję waniliową miksujemy na gładką masę (do połączenia składników).
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem do momentu uzyskania okruchów ciasta.
Do okruchów ciasta dodajemy 2/3 mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie bardzo suche możemy dodać więcej masy jajecznej, jeśli zbyt mokre – odrobinę więcej mąki.
Gdy uzyskamy konsystencję ciasta dodajemy rodzynki i ponownie zagniatamy.
Ciasto na scones rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Następnie szklanką wycinamy kółka o średnicy około 5 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wycięte kółeczka i smarujemy je delikatnie pozostałą masą jajeczną.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy scones około 15 minut.
Brytyjskie bułeczki najlepiej smakują podawane na ciepło z masłem lub konfiturą.
Uwagi
Warto już po upływie 10 minut obserwować scones w piekarniku. Jeśli się mocno przyrumieniają to możemy sprawdzić patyczkiem czy są upieczone, jeśli tak to wyciągamy je wcześniej.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!