Tarta ze szpinakiem i serem feta


x

Normalny

Przystępny


Tarta ze szpinakiem i serem feta to klasyka, która sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja na ciepło czy przekąska na zimno :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 25 min 50 min
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

Kruchy spód:

  • mąka pszenna - 250 g

  • żółtko jajka - 1 sztuka

  • mleko (zimne) - 40 ml

  • masło - 125 g

  • sól - 1 szczypta

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie ze szpinakiem:

  • mrożony szpinak - 450 g

  • ser feta - 200 g

  • cebula - 1/2 sztuki

  • pomidor (większy) - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • pieprz - 1 szczypta

  • olej rzepakowy/ masło do smażenia

Masa śmietanowo-jajeczna:

  • śmietanka 30% - 150 ml

  • jajka - 2 sztuki

  • starty ser gouda - 150 g

PRZYGOTOWANIE

Kruchy spód:

W misce umieszczamy mąkę, posiekane zimne masło i sól. Składniki rozcieramy w palcach do momentu uzyskania okruchów ciasta.

Następnie dodajemy żółtko, mleko i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję to formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem, a ciasto nakłuwamy widelcem. Aby było wygodniej, możemy je wcześniej rozwałkować na blacie oprószonym mąką na kształt formy do tarty.

Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a następnie obciążamy go drugą mniejszą formą do tarty, suchym grochem lub fasolą.

Kruchy spód do tarty pieczemy 20 minut w 170 stopniach, następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy 5 minut.

Nadzienie ze szpinakiem:

Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju/maśle do lekkiego zarumienienia.

Do cebuli dodajemy szpinak. Podsmażamy mieszając, do czasu rozmrożenia szpinaku.

Ser feta kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku i podsmażamy 2 minuty.

Pomidora kroimy, dodajemy do masy szpinakowej i mieszamy.

Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Możemy także dodać szczyptę soli, aczkolwiek ser feta jest sam w sobie słony, więc najpierw próbujemy farsz.

Masa śmietanowo-jajeczna:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Następnie dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy łyżką.

Tarta ze szpinakiem i serem feta:

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie ze szpinakiem i serem feta. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.

Tartę pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Gotowa tarta ze szpinakiem i serem feta może być serwowana zarówno na ciepło jak i zimno.


Podziel się swoją opinią!

3 komentarze

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

beti 2 miesiące temu
Zjadłabym taką z chęcią :-)
      Odpowiedz
MyśliPotarganej.pl 2 miesiące temu
Kocham takie tarty. Jutro robię
      Odpowiedz
https://apetycznie-klasycznie.pl/ 2 miesiące temu
Pyszna klasyka, uwielbiam tarty i na słono i na słodko :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.