Tarta ze szpinakiem i serem feta
Normalny
Przystępny
Tarta ze szpinakiem i serem feta to klasyka, która sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja na ciepło czy przekąska na zimno :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 25 min | 50 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
Kruchy spód:
mąka pszenna - 250 g
żółtko jajka - 1 sztuka
mleko (zimne) - 40 ml
masło - 125 g
sól - 1 szczypta
tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie ze szpinakiem:
mrożony szpinak - 450 g
ser feta - 200 g
cebula - 1/2 sztuki
pomidor (większy) - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
pieprz - 1 szczypta
olej rzepakowy/ masło do smażenia
Masa śmietanowo-jajeczna:
śmietanka 30% - 150 ml
jajka - 2 sztuki
starty ser gouda - 150 g
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód:
W misce umieszczamy mąkę, posiekane zimne masło i sól. Składniki rozcieramy w palcach do momentu uzyskania okruchów ciasta.
Następnie dodajemy żółtko, mleko i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję to formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem, a ciasto nakłuwamy widelcem. Aby było wygodniej, możemy je wcześniej rozwałkować na blacie oprószonym mąką na kształt formy do tarty.
Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a następnie obciążamy go drugą mniejszą formą do tarty, suchym grochem lub fasolą.
Kruchy spód do tarty pieczemy 20 minut w 170 stopniach, następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy 5 minut.
Nadzienie ze szpinakiem:
Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju/maśle do lekkiego zarumienienia.
Do cebuli dodajemy szpinak. Podsmażamy mieszając, do czasu rozmrożenia szpinaku.
Ser feta kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku i podsmażamy 2 minuty.
Pomidora kroimy, dodajemy do masy szpinakowej i mieszamy.
Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Możemy także dodać szczyptę soli, aczkolwiek ser feta jest sam w sobie słony, więc najpierw próbujemy farsz.
Masa śmietanowo-jajeczna:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Następnie dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy łyżką.
Tarta ze szpinakiem i serem feta:
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie ze szpinakiem i serem feta. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
Tartę pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Gotowa tarta ze szpinakiem i serem feta może być serwowana zarówno na ciepło jak i zimno.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!