Ratatouille


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Ratatouille to klasyk kuchni francuskiej przypominający leczo, przygotowywany jednak bez mięsa i delikatniejszy w smaku. Komponuje się idealnie serwowany z bagietką, jako przystawka lub jako warzywny dodatek do dań mięsnych.

5 z 5 (2 głosy)

5 z 5 (2 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 1 h 1 h 30 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • bakłażan - 1 sztuka

  • cukinia (mała) - 2 sztuki

  • pomidory (mniejsze) - 6 sztuk

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • żółta papryka - 1 sztuka

  • czerwona papryka - 1 sztuka

  • krojone pomidory (kartonik/puszka) - 400 g

  • sól

  • pieprz

  • świeża bazylia - 2 łyżki

  • oliwa z oliwek

Sos czosnkowo-ziołowy:

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • świeży rozmaryn - 2 łyżki

  • świeży tymianek - 2 łyżki

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Bakłażana myjemy, osuszamy, pozbywamy się końcówek i kroimy na cztery części (na pół i połówki również na pół), a następnie każdą z części w plastry.

Cukinie myjemy, osuszamy, pozbywamy się końcówek i kroimy w plasterki.

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.

Cebulę i papryki kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy 2 minuty, dodajemy papryki i całość smażymy przez 3-5 minut.

Po tym czasie dodajemy krojone pomidory, sól, pieprz (do smaku) i posiekaną bazylię. Smażymy przez 3-4 minut.

Powstały sos ratatouille przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przygotowane wcześniej warzywa (bakłażana, cukinie, pomidory) układamy pionowo w sosie, przekładając je, aby było kolorowo.

Sos czosnkowo-ziołowy:

W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i oliwę z oliwek.

Powstałym sosem polewamy warzywa przygotowane w naczyniu żaroodpornym i całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.

Ratatouille:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ratatouille pieczemy 40 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę/folię aluminiową i dopiekamy jeszcze 20 minut.

Gotowe ratatouille serwujemy samo z pieczywem lub jako warzywny dodatek do dań głównych.

Uwagi

Jeśli mamy możliwość kupienia żółtej cukinii to zamiast dwóch zielonych używamy jednej zielonej, drugiej żółtej. Dzięki temu potrawa będzie bardziej kolorowa.


Podziel się swoją opinią!

8 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

neliada 2 miesiące temu
Bardzo lubię :)
      Odpowiedz
napiecyku 2 miesiące temu
Świetny pomysł na ratatouille :)
      Odpowiedz
Kasia Futka 2 miesiące temu
Zdrowo, kolorowo, smacznie i aromatycznie - idealnie! <3
      Odpowiedz
Monika 2 miesiące temu
Ślinka leci 🧡🧡
      Odpowiedz
Magdalena 2 miesiące temu
bardzo lubię, a dawno nie jadłam!
      Odpowiedz
Natalia 2 miesiące temu
Bardzo lubię takie dania☺
      Odpowiedz
Edyta 2 miesiące temu
Bardzo apetyczne danie, super :)
      Odpowiedz
Myśli Potarganej 2 miesiące temu
Przepięknie podane ! Tak jeszcze nie widziałam
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.