Ratatouille
![difficult icon - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/difficult.png)
Normalny
![cost icon - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/cost.png)
Przystępny
![intolerance icon - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/dairy-free.png)
Bez nabiału
![intolerance icon - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/gluten-free.png)
Bezglutenowe
![intolerance icon - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/egg-free.png)
Bez jajek
Ratatouille to klasyk kuchni francuskiej przypominający leczo, przygotowywany jednak bez mięsa i delikatniejszy w smaku. Komponuje się idealnie serwowany z bagietką, jako przystawka lub jako warzywny dodatek do dań mięsnych.
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 1 h | 1 h 30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
bakłażan - 1 sztuka
cukinia (mała) - 2 sztuki
pomidory (mniejsze) - 6 sztuk
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
żółta papryka - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
krojone pomidory (kartonik/puszka) - 400 g
sól
pieprz
świeża bazylia - 2 łyżki
oliwa z oliwek
Sos czosnkowo-ziołowy:
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
świeży rozmaryn - 2 łyżki
świeży tymianek - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Bakłażana myjemy, osuszamy, pozbywamy się końcówek i kroimy na cztery części (na pół i połówki również na pół), a następnie każdą z części w plastry.
Cukinie myjemy, osuszamy, pozbywamy się końcówek i kroimy w plasterki.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Cebulę i papryki kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy 2 minuty, dodajemy papryki i całość smażymy przez 3-5 minut.
Po tym czasie dodajemy krojone pomidory, sól, pieprz (do smaku) i posiekaną bazylię. Smażymy przez 3-4 minut.
Powstały sos ratatouille przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowane wcześniej warzywa (bakłażana, cukinie, pomidory) układamy pionowo w sosie, przekładając je, aby było kolorowo.
Sos czosnkowo-ziołowy:
W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i oliwę z oliwek.
Powstałym sosem polewamy warzywa przygotowane w naczyniu żaroodpornym i całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Ratatouille:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ratatouille pieczemy 40 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę/folię aluminiową i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Gotowe ratatouille serwujemy samo z pieczywem lub jako warzywny dodatek do dań głównych.
Uwagi
Jeśli mamy możliwość kupienia żółtej cukinii to zamiast dwóch zielonych używamy jednej zielonej, drugiej żółtej. Dzięki temu potrawa będzie bardziej kolorowa.
Podziel się swoją opinią!
8 komentarzy
Pokaż komentarz
![Pełnia Smaków - preloader](/assets/images/icons/preloader.gif)
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!
![comment avatar - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/avatar.png)
![comment avatar - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/avatar.png)
![comment avatar - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/avatar.png)
![comment avatar - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/avatar.png)
![comment avatar - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/avatar.png)
![comment avatar - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/avatar.png)
![comment avatar - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/avatar.png)
![comment avatar - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/avatar.png)