Wegańskie ciasto świąteczne

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek
Grudzień coraz bliżej dlatego zapraszamy na błyskawiczne wegańskie ciasto świąteczne! Przepyszne pachnie cynamonem i z pewnością posmakuje wszystkim, nie tylko weganom :)
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 40 min | 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
10 |
mąka pszenna - 2 szklanki
mleko sojowe - 1 1/2 szklanki
kakao - 4 łyżki
olej - 1/2 szklanki
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
dżem wiśniowy - 3 łyżki
Opcjonalnie:
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 5 minut.
Następnie dodajemy olej i mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy dżem wiśniowy i ponownie mieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i przyprawę do piernika. Całość mieszamy.
Łączymy składniki suche i mokre. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub trzepaczki – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy wegańskie ciasto świąteczne 35 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.
Wegańskie ciasto świąteczne serwujemy ostudzone i oprószone cukrem.
Uwagi
Jeśli nie mamy dżemu wiśniowego do możemy dodać inny np. śliwkowy, porzeczkowy lub jabłkowy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!