pelniasmakow-banner

Bezowe ciasteczka orzechowe


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe


Aromatyczne, leciutkie i rozpływające się w ustach bezowe ciasteczka orzechowe to przepyszny pomysł na świąteczny deser, który idealne sprawdzi się do rozgrzewającej herbaty :) Ponadto cynamonowy zapach, który otuli cały dom podczas pieczenia ciasteczek jest dodatkowym atutem!

Pełnia Smaków - preloader

4.67 z 5 (6 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

4.67 z 5 (6 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 20 min 35 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
30

  • mielone orzechy włoskie - 150 g

  • orzechy laskowe (drobno siekane) - 50 g

  • białka jajek - 3 sztuki

  • cukier - 250 g

  • mąka ziemniaczana - 1 1/2 łyżki

  • przyprawa do piernika - 1 szczypta

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy lub śliwkowy

  • orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy mielone orzechy włoskie, orzechy laskowe, przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną i cukier.

Białka ze szczypta soli umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę.

Gdy piana z białek będzie sztywna, wyłączamy mikser i dodajemy mieszankę orzechową. Całość mieszamy delikatnie łyżką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje orzechowej piany, tak aby utworzyła nam „gniazdka” (w każdej porcji robiły małe wgłębienie).

Piekarnik rozgrzewamy o 140 stopni (termoobieg) i pieczemy bezowe ciasteczka orzechowe 20 minut.

Ciastka delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia dopiero gdy będą całkowicie ostudzone.

W każde wgłębienie nakładamy odrobinę dżemu i ozdabiamy ciasteczka orzechami laskowymi (nie muszą być w całości, mogą być posiekane).

Gotowe bezowe ciasteczka orzechowe przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby zachowały chrupkość.

Uwagi

W zależności od wielkości ciasteczek jakie przygotujmy czas pieczenia może być o parę minut dłuższy lub krótszy. Dlatego warto je obserwować już po upływie 12 minut.


Podziel się swoją opinią!

3 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Królowa Karo 4 lata temu
Uwielbiam wszystko co orzechowe! Cudo! Mniam!
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Di bloguje 4 lata temu
Zdecydowanie moje smaki <3
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Pichceniomania 4 lata temu
Ostatnio chodzi mi po głowie jakiś bezowy deser, może właśnie taki? Wygląda smakowicie:)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.