Bezowe ciasteczka orzechowe
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Aromatyczne, leciutkie i rozpływające się w ustach bezowe ciasteczka orzechowe to przepyszny pomysł na świąteczny deser, który idealne sprawdzi się do rozgrzewającej herbaty :) Ponadto cynamonowy zapach, który otuli cały dom podczas pieczenia ciasteczek jest dodatkowym atutem!
|
4.67 z 5 (6 głosów) |
|
4.67 z 5 (6 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 20 min | 35 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
30 |
mielone orzechy włoskie - 150 g
orzechy laskowe (drobno siekane) - 50 g
białka jajek - 3 sztuki
cukier - 250 g
mąka ziemniaczana - 1 1/2 łyżki
przyprawa do piernika - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
dżem wiśniowy lub śliwkowy
orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy mielone orzechy włoskie, orzechy laskowe, przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną i cukier.
Białka ze szczypta soli umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę.
Gdy piana z białek będzie sztywna, wyłączamy mikser i dodajemy mieszankę orzechową. Całość mieszamy delikatnie łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje orzechowej piany, tak aby utworzyła nam „gniazdka” (w każdej porcji robiły małe wgłębienie).
Piekarnik rozgrzewamy o 140 stopni (termoobieg) i pieczemy bezowe ciasteczka orzechowe 20 minut.
Ciastka delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia dopiero gdy będą całkowicie ostudzone.
W każde wgłębienie nakładamy odrobinę dżemu i ozdabiamy ciasteczka orzechami laskowymi (nie muszą być w całości, mogą być posiekane).
Gotowe bezowe ciasteczka orzechowe przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby zachowały chrupkość.
Uwagi
W zależności od wielkości ciasteczek jakie przygotujmy czas pieczenia może być o parę minut dłuższy lub krótszy. Dlatego warto je obserwować już po upływie 12 minut.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!