Sernik z musem malinowym


x

Normalny

Przystępny


Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i efektowne ciasto to serdecznie zapraszamy na sernik z musem malinowym! Jak wygląda tak smakuje, czyli wyśmienicie :)

5 z 5 (3 głosy)

5 z 5 (3 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 1 h 40 min 2 h 10 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 1 h 40 min
Gotowe 2 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Spód:

  • herbatniki - 170 g

  • masło - 100 g

Masa serowa:

  • zmielony twaróg - 500 g

  • serek mascarpone - 500 g

  • jajka - 5 sztuk

  • śmietanka kremówka 36% - 100 ml

  • cukier - 1 1/2 szklanki

  • esencja waniliowa - 2 1/2 łyżeczki

  • mąka ziemniaczana - 2 1/2 łyżki

Mus malinowy:

  • maliny - 120 g

  • drobny cukier - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • masło do smarowania formy

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Masło roztapiamy w rondelku, a herbatniki kruszymy.

W misce łączymy składniki, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem.

Na spód wykładamy herbatniki i wyrównujemy łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód 8-10 minut, aby się przyrumienił (tylko delikatnie). Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masa serowa:

Do jednej miseczki wbijamy jajka i sprawdzamy czy na pewno nie ma skorupek,. W drugiej miseczce mieszamy śmietankę z esencją waniliową.

Twaróg, serek mascarpone i cukier umieszczamy w misie miksera. Całość miksujemy do połączenia składników.

Następnie powoli dodajemy jajka (miksując po każdym).

Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Miksujemy do połączenia składników.

Mus malinowy:

Maliny blendujmy z cukrem. Możemy użyć malin świeżych lub mrożonych.

Jeśli owoce są mocno słodkie to możemy oddać mniej cukru, jeśli natomiast kwaśne to je dosładzamy.

Sernik z musem malinowym:

Ranty tortownicy ponownie smarujemy masłem i wykładamy masę serową.

Na masę serową wylewamy mus malinowy i za pomocą patyczka/wykałaczki robimy szlaczki.

Naczynie żaroodporne napełniamy wrzątkiem (około 1.5-2l) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Jedną półkę nad naczyniem z wodą umieszczamy tortownicę z sernikiem.

Ciasto pieczemy 10-12 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik z musem malinowym 1h30 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do ostudzenia.

Gotowy sernik z musem malinowym chłodzimy w lodówce kilka godzin, a następnie serwujemy.

Uwagi

Przepis jest na tortownicę o średnicy 24cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.