Sernik z musem malinowym
Normalny
Przystępny
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i efektowne ciasto to serdecznie zapraszamy na sernik z musem malinowym! Jak wygląda tak smakuje, czyli wyśmienicie :)
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 1 h 40 min | 2 h 10 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 1 h 40 min |
Gotowe | 2 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Spód:
herbatniki - 170 g
masło - 100 g
Masa serowa:
zmielony twaróg - 500 g
serek mascarpone - 500 g
jajka - 5 sztuk
śmietanka kremówka 36% - 100 ml
cukier - 1 1/2 szklanki
esencja waniliowa - 2 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 2 1/2 łyżki
Mus malinowy:
maliny - 120 g
drobny cukier - 2 łyżki
Dodatkowo:
masło do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Masło roztapiamy w rondelku, a herbatniki kruszymy.
W misce łączymy składniki, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem.
Na spód wykładamy herbatniki i wyrównujemy łyżką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód 8-10 minut, aby się przyrumienił (tylko delikatnie). Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Masa serowa:
Do jednej miseczki wbijamy jajka i sprawdzamy czy na pewno nie ma skorupek,. W drugiej miseczce mieszamy śmietankę z esencją waniliową.
Twaróg, serek mascarpone i cukier umieszczamy w misie miksera. Całość miksujemy do połączenia składników.
Następnie powoli dodajemy jajka (miksując po każdym).
Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Miksujemy do połączenia składników.
Mus malinowy:
Maliny blendujmy z cukrem. Możemy użyć malin świeżych lub mrożonych.
Jeśli owoce są mocno słodkie to możemy oddać mniej cukru, jeśli natomiast kwaśne to je dosładzamy.
Sernik z musem malinowym:
Ranty tortownicy ponownie smarujemy masłem i wykładamy masę serową.
Na masę serową wylewamy mus malinowy i za pomocą patyczka/wykałaczki robimy szlaczki.
Naczynie żaroodporne napełniamy wrzątkiem (około 1.5-2l) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Jedną półkę nad naczyniem z wodą umieszczamy tortownicę z sernikiem.
Ciasto pieczemy 10-12 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik z musem malinowym 1h30 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do ostudzenia.
Gotowy sernik z musem malinowym chłodzimy w lodówce kilka godzin, a następnie serwujemy.
Uwagi
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!