Najlepsze ciasto na pierogi


x

Normalny

Tani


Kto z Was nie lubi pierogów ręka do góry! Większość zapewne uwielbia ;) Pierogi ruskie, z serem, mięsem, owocami i oczywiście Świąteczne z kapustą i grzybami... pycha! A jak wiadomo sekretem najlepszych pierogów jest ciasto, które zawsze się udaje i nie rozkleja podczas gotowania! Dzisiaj mamy dla Was przepis :) A jakie są Wasze wskazówki i rady na przygotowanie najlepszych pierogów? Dajcie koniecznie znać w komentarzu!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
1 h 30 min 2 min 1 h 32 min
Przygotowanie 1 h 30 min
Gotowanie 2 min
Gotowe 1 h 32 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
75

Ciasto na pierogi:

  • mąka pszenna - 600 g

  • jajka - 2 sztuki

  • masło - 2 łyżki

  • wrząca woda - 1 szklanka

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do podsypywania ciasta

  • sól do gotowania pierogów

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Jajko roztrzepujemy, a do naczynia z wrzątkiem dodajemy masło (mieszamy, aby się rozpuściło).

Do miski z mąką w dwóch porcjach dodajemy wodę z masłem, mieszamy łyżką do połączenia składników.

Następnie do ciasta dodajemy jajko, mieszamy łyżką.

Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i zagniatamy je przez 10 minut.

Gotowe ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i odkładamy na 20-30 minut.

Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje i rozwałkowujemy (na oprószonej mąką stolnicy) na placek o grubości około 2mm.

Szklanką lub literatką wykrawamy krążki, na które nakładamy ulubiony farsz i zlepiamy pierogi.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i gdy zacznie wrzeć delikatnie wrzucamy pierwszą partię pierogów.

Pierogi gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Następnie łyżką cedzakową przekładamy je na talerz i układamy obok siebie, aby się nie posklejały (lub mieszamy je w jednej misce z roztopionym masłem).

Uwagi

1 łyżka masła to 20g, a 1 szklanka wrzątku to 250 ml. Pierogi gotujemy na średniej mocy palnika. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta, więc warto na początek wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i spróbować czy jest gotowy.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Pichceniomania 5 miesięcy temu
Nigdy nie robiłam ciasta z masłem. Nie zawsze też robię z wrzątkiem. Wypróbuję przepis, jestem go bardzo ciekawa:)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.