Najlepsze ciasto na pierogi
Normalny
Tani
Kto z Was nie lubi pierogów ręka do góry! Większość zapewne uwielbia ;) Pierogi ruskie, z serem, mięsem, owocami i oczywiście Świąteczne z kapustą i grzybami... pycha! A jak wiadomo sekretem najlepszych pierogów jest ciasto, które zawsze się udaje i nie rozkleja podczas gotowania! Dzisiaj mamy dla Was przepis :) A jakie są Wasze wskazówki i rady na przygotowanie najlepszych pierogów? Dajcie koniecznie znać w komentarzu!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
1 h 30 min | 2 min | 1 h 32 min |
Przygotowanie | 1 h 30 min |
Gotowanie | 2 min |
Gotowe | 1 h 32 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
75 |
Ciasto na pierogi:
mąka pszenna - 600 g
jajka - 2 sztuki
masło - 2 łyżki
wrząca woda - 1 szklanka
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypywania ciasta
sól do gotowania pierogów
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Jajko roztrzepujemy, a do naczynia z wrzątkiem dodajemy masło (mieszamy, aby się rozpuściło).
Do miski z mąką w dwóch porcjach dodajemy wodę z masłem, mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie do ciasta dodajemy jajko, mieszamy łyżką.
Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i zagniatamy je przez 10 minut.
Gotowe ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i odkładamy na 20-30 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje i rozwałkowujemy (na oprószonej mąką stolnicy) na placek o grubości około 2mm.
Szklanką lub literatką wykrawamy krążki, na które nakładamy ulubiony farsz i zlepiamy pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i gdy zacznie wrzeć delikatnie wrzucamy pierwszą partię pierogów.
Pierogi gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Następnie łyżką cedzakową przekładamy je na talerz i układamy obok siebie, aby się nie posklejały (lub mieszamy je w jednej misce z roztopionym masłem).
Uwagi
1 łyżka masła to 20g, a 1 szklanka wrzątku to 250 ml. Pierogi gotujemy na średniej mocy palnika. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta, więc warto na początek wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i spróbować czy jest gotowy.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!