pelniasmakow-banner

Sernik łaciaty


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Serniki to jedne z najpyszniejszych ciast! Robimy je w przeróżnych odmianach, a dzisiaj zapraszamy na sernik łaciaty, który smakuje obłędnie, a przy okazji ślicznie wygląda :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (4 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (4 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 1 h 1 h 25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

Ciasto czekoladowe:

  • mąka pszenna - 320 g

  • cukier puder - 200 g

  • masło (zimne) - 200 g

  • jajko - 1 sztuka

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • kakao - 4 1/2 łyżek

Masa serowa:

  • twaróg - 600 g

  • cukier - 150 g

  • śmietanka kremówka 36% - 3/4 szklanki

  • budyń waniliowy z cukrem (proszek) - 1 sztuka

  • jajka - 3 sztuki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto czekoladowe:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy cukier oraz posiekane zimne masło.

Wszystkie składniki mieszamy, a następnie rozcieramy w dłoniach do momentu uzyskania okruchów ciasta. Do kruszonki dodajemy jajko i zagniatamy ciasto czekoladowe.

Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję to dzielimy ciasto na dwie części – jedną większą około 3/4 ciasta i drugą mniejszą – 1/4 ciasta.

Większą częścią wykładamy tortownicę (możemy ciasto wcześniej rozwałkować na kształt koła).

Masa serowa:

W misie miksera umieszczamy ser, cukier, śmietankę kremówkę i budyń waniliowy. Całość miksujemy do połączenia składników.

Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem tylko do połączenia składników.

Sernik łaciaty:

Na przygotowany wcześniej spód czekoladowy wylewamy masę serową i na górze układamy kawałki pozostałego ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy sernik 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy je na kratce, aby nie zaparzało się od spodu.

Gotowy sernik łaciaty serwujemy w pełni ostudzony.

Uwagi

Przepis jest na formę o średnicy 25-26cm. 1 budyń waniliowy to około 70g.


Podziel się swoją opinią!

3 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
https://apetycznie-klasycznie.pl/ 4 lata temu
Pyszności :) sernika na spodzie kakaowym bardzo fajnie wygląda i smakuje :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Królowa Karo 4 lata temu
Moja mama robiła kiedyś coś podobnego i chyba nazywało się Isaura. Tak czy siak, każdy sernik jest pyszny i godny uwagi :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Katarzyna 4 lata temu
jeden z moich ulubionych:) ja dodatkowo daje kasze jaglana :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.