Sernik łaciaty
Normalny
Przystępny
Serniki to jedne z najpyszniejszych ciast! Robimy je w przeróżnych odmianach, a dzisiaj zapraszamy na sernik łaciaty, który smakuje obłędnie, a przy okazji ślicznie wygląda :)
|
5 z 5 (4 głosy) |
|
5 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 1 h | 1 h 25 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Ciasto czekoladowe:
mąka pszenna - 320 g
cukier puder - 200 g
masło (zimne) - 200 g
jajko - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 4 1/2 łyżek
Masa serowa:
twaróg - 600 g
cukier - 150 g
śmietanka kremówka 36% - 3/4 szklanki
budyń waniliowy z cukrem (proszek) - 1 sztuka
jajka - 3 sztuki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy cukier oraz posiekane zimne masło.
Wszystkie składniki mieszamy, a następnie rozcieramy w dłoniach do momentu uzyskania okruchów ciasta. Do kruszonki dodajemy jajko i zagniatamy ciasto czekoladowe.
Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję to dzielimy ciasto na dwie części – jedną większą około 3/4 ciasta i drugą mniejszą – 1/4 ciasta.
Większą częścią wykładamy tortownicę (możemy ciasto wcześniej rozwałkować na kształt koła).
Masa serowa:
W misie miksera umieszczamy ser, cukier, śmietankę kremówkę i budyń waniliowy. Całość miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem tylko do połączenia składników.
Sernik łaciaty:
Na przygotowany wcześniej spód czekoladowy wylewamy masę serową i na górze układamy kawałki pozostałego ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy sernik 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy je na kratce, aby nie zaparzało się od spodu.
Gotowy sernik łaciaty serwujemy w pełni ostudzony.
Uwagi
Przepis jest na formę o średnicy 25-26cm. 1 budyń waniliowy to około 70g.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!