Brownie z pistacjami
Łatwy
Przystępny
Mocno czekoladowe brownie z pistacjami to nasze ostatnie odkrycie. Ciasto rozpływa się w ustach, czuć intensywnie czekoladę, a lekko słone pistacje nadają charakteru! Polecamy spróbować bo naprawdę warto!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 20 min | 35 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
gorzka czekolada - 50 g
gorzkie kakao - 40 g
cukier - 140 g
masło (temp. pokojowa) - 180 g
mąka pszenna - 40 g
jajka - 3 sztuki
płynny miód - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
solone pistacje - 1 garść
Opcjonlanie:
czekolada do dekoracji
pistacje do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ubijamy masło z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy i wyłączamy mikser.
Do masy dodajemy miód oraz przesiane kakao i sól. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Następnie wbijamy do masy po jednym jajku. Po każdym miksujemy ciasto około 15 sekund. Wyłączamy mikser.
Co ciasta dodajemy przesianą mąkę i całość mieszamy łyżką.
Gorzką czekoladę i pistacje siekamy. Dodajemy do masy brownie i mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
Brownie z pistacjami pieczemy 20-22 minuty.
Gotowe brownie możemy serwować polane rozpuszczoną czekoladą i posypane pistacjami.
Uwagi
Do pieczenia używamy funkcji termoobieg. Przepis jest na formę o wymiarach 20x20 cm. Brownie wyjdzie niskie, ale smakiem za to nadrabia!
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!