Wytrawne socens z serem cheddar
Normalny
Przystępny
Jakiś czas temu zapraszaliśmy Was na brytyjskie bułeczki scones w wersji na słodko z rodzynkami i aromatem wanilii, dzisiaj proponujemy wersję wytrawną, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację oraz jako przekąska do pracy czy szkoły.
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 15 min | 35 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
18 |
mąka pszenna - 500 g
jajka - 2 sztuki
masło - 100 g
mleko - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżki
sól - 1/3 łyżeczki
czarne oliwki bez pestek - 10 sztuk
ser cheddar (starty) - 1 garść
suszony rozmaryn - 1/3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Jajka i mleko miksujemy na gładką masę (do połączenia składników).
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem do momentu uzyskania okruchów ciasta.
Do okruchów ciasta dodajemy 2/3 mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie bardzo suche możemy dodać więcej masy jajecznej, jeśli zbyt mokre – odrobinę więcej mąki.
Gdy uzyskamy konsystencję ciasta dodajemy pokrojone w kostkę czarne oliwki, rozmaryn i ponownie zagniatamy.
Ciasto na scones rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Następnie szklanką wycinamy kółka o średnicy około 5 cm.
Do pozostałej masy jajecznej dodajemy starty ser cheddar i mieszamy
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wycięte kółeczka i smarujemy je delikatnie masą jajeczną z serem.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy scones około 15 minut.
Wytrawne scones smakują wyśmienicie same oraz z masłem ziołowym lub czosnkowym!
Uwagi
Warto już po upływie 10 minut obserwować scones w piekarniku. Jeśli się mocno przyrumieniają to możemy sprawdzić patyczkiem czy są upieczone, jeśli tak to wyciągamy je wcześniej.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!