pelniasmakow-banner

Wytrawne socens z serem cheddar


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Jakiś czas temu zapraszaliśmy Was na brytyjskie bułeczki scones w wersji na słodko z rodzynkami i aromatem wanilii, dzisiaj proponujemy wersję wytrawną, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację oraz jako przekąska do pracy czy szkoły.

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 15 min 35 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
18

  • mąka pszenna - 500 g

  • jajka - 2 sztuki

  • masło - 100 g

  • mleko - 3/4 szklanki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżki

  • sól - 1/3 łyżeczki

  • czarne oliwki bez pestek - 10 sztuk

  • ser cheddar (starty) - 1 garść

  • suszony rozmaryn - 1/3 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Jajka i mleko miksujemy na gładką masę (do połączenia składników).

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem do momentu uzyskania okruchów ciasta.

Do okruchów ciasta dodajemy 2/3 mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie bardzo suche możemy dodać więcej masy jajecznej, jeśli zbyt mokre – odrobinę więcej mąki.

Gdy uzyskamy konsystencję ciasta dodajemy pokrojone w kostkę czarne oliwki, rozmaryn i ponownie zagniatamy.

Ciasto na scones rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Następnie szklanką wycinamy kółka o średnicy około 5 cm.

Do pozostałej masy jajecznej dodajemy starty ser cheddar i mieszamy

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wycięte kółeczka i smarujemy je delikatnie masą jajeczną z serem.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy scones około 15 minut.

Wytrawne scones smakują wyśmienicie same oraz z masłem ziołowym lub czosnkowym!

Uwagi

Warto już po upływie 10 minut obserwować scones w piekarniku. Jeśli się mocno przyrumieniają to możemy sprawdzić patyczkiem czy są upieczone, jeśli tak to wyciągamy je wcześniej.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.