Błyskawiczny sernik na zimno z 4 składników
Łatwy
Przystępny
Zapraszamy na jedno z lepszych, szybkich ciast, które dzieci uwielbiają! Błyskawiczny sernik na zimno z 4 składników jest niezwykle delikatny, a brzoskwinie dodają mu charakteru!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
waniliowy serek homogenizowany - 800 g
galaretka brzoskwiniowa (proszek) - 3 sztuki
biszkopty - 150 g
brzoskwinie z zalewy - 5 sztuk
PRZYGOTOWANIE
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy biszkopty.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 400 ml wody. Robimy to powoli i dokładnie mieszamy do pełnego rozpuszczenia proszku. Odstawiamy do ostygnięcia.
W większej misce umieszczamy serki homogenizowane, dodajemy zimne (ale nie tężejące) galaretki i całość mieszamy dokładnie trzepaczką (nie mikserem).
Gdy masa na sernik zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na przygotowane wcześniej biszkopty.
Na serniku układamy pokrojone brzoskwini
Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 350ml wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć wylewamy ją na sernik.
Gotowy sernik na zimno chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Uwagi
Zarówno galaretka jak i serki waniliowe są dosyć słodkie, więc jeśli lubimy mniej słodkie serniki to możemy użyć połowę serków waniliowych i połowę naturalnych. Najlepiej także zamknąć sernik na zimno w szczelnym pojemniku, aby nie chłonął zapachów z lodówki. 1opakowanie galaretki brzoskwiniowej to około 75g.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!