Babka czekoladowo-cytrynowa
Normalny
Tani
Babka kojarzy się głównie z Wielkanocą, ale my uwielbiamy ją przygotowywać również poza świątecznym okresem :) Dzisiejszy przepis jest prosty, a babka czekoladowo-cytrynowa wychodzi mięciutka i wilgotna w środku!
|
2.67 z 5 (3 głosy) |
|
2.67 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 1 h | 1 h 20 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
mąka pszenna - 250 g
miękkie masło - 250 g
cukier puder - 250 g
jajka - 4 sztuki
cytryna - 1 sztuka
gorzkie kakao - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier z wanilią - 2 łyżeczki
Dodatkowo:
polewa czekoladowa/krem czekoladowy
PRZYGOTOWANIE
Masło wyciągamy z lodówki, aby było miękkie.
Oddzielamy żółtka od białek.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę cytrynową (tylko żółtą cześć, bo biała jest gorzka) i wyciskamy sok.
Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na jasną, puszystą masę.
Do masy maślanej dodajemy żółtka jaj oraz sok z cytryny. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta na babkę i również delikatnie mieszamy szpatułką.
Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej (jeśli nie lubimy jej smaku to możemy pominąć ten krok lub zastąpić skórkę olejkiem cytrynowym), a do drugiej przesiewamy 4 płaskie łyżki kakao.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Keksówkę przechylamy w jedną stronę (prawie na leżąco) i nakładamy masę czekoladową. Następnie delikatnie ją prostujemy i nakładamy masę cytrynową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy.
Gotowa babka czekoladowo-cytrynowa powinna być całkowicie ostudzona i następnie udekorowana polewą lub kremem czekoladowym.
Uwagi
Upieczenie babki, która jest dwukolorowa pionowo jest dosyć trudne, więc jeśli wolimy to prościej jest zrobić ją dwukolorową poziomo. W tym celu do keksówki najpierw nakładamy ciasto czekoladowe, a na nie ciasto cytrynowe. Jeśli babka nie jest jeszcze upieczona, a wierzch się mocno przyrumienia to możemy ją przykryć papierem do pieczenia. Jeśli dodamy trochę za dużo kakao i masa jest mocno zwarta to możemy ją delikatnie rozcieńczyć mlekiem lub wodą, aczkolwiek lepiej nie dodawać więcej niż 1-2 łyżki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!