Babka czekoladowo-cytrynowa


x

Normalny

Tani


Babka kojarzy się głównie z Wielkanocą, ale my uwielbiamy ją przygotowywać również poza świątecznym okresem :) Dzisiejszy przepis jest prosty, a babka czekoladowo-cytrynowa wychodzi mięciutka i wilgotna w środku!

2.67 z 5 (3 głosy)

2.67 z 5 (3 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 1 h 1 h 20 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • mąka pszenna - 250 g

  • miękkie masło - 250 g

  • cukier puder - 250 g

  • jajka - 4 sztuki

  • cytryna - 1 sztuka

  • gorzkie kakao - 4 łyżki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • cukier z wanilią - 2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa/krem czekoladowy

PRZYGOTOWANIE

Masło wyciągamy z lodówki, aby było miękkie.

Oddzielamy żółtka od białek.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.

Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę cytrynową (tylko żółtą cześć, bo biała jest gorzka) i wyciskamy sok.

Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na jasną, puszystą masę.

Do masy maślanej dodajemy żółtka jaj oraz sok z cytryny. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta na babkę i również delikatnie mieszamy szpatułką.

Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej (jeśli nie lubimy jej smaku to możemy pominąć ten krok lub zastąpić skórkę olejkiem cytrynowym), a do drugiej przesiewamy 4 płaskie łyżki kakao.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Keksówkę przechylamy w jedną stronę (prawie na leżąco) i nakładamy masę czekoladową. Następnie delikatnie ją prostujemy i nakładamy masę cytrynową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy.

Gotowa babka czekoladowo-cytrynowa powinna być całkowicie ostudzona i następnie udekorowana polewą lub kremem czekoladowym.

Uwagi

Upieczenie babki, która jest dwukolorowa pionowo jest dosyć trudne, więc jeśli wolimy to prościej jest zrobić ją dwukolorową poziomo. W tym celu do keksówki najpierw nakładamy ciasto czekoladowe, a na nie ciasto cytrynowe. Jeśli babka nie jest jeszcze upieczona, a wierzch się mocno przyrumienia to możemy ją przykryć papierem do pieczenia. Jeśli dodamy trochę za dużo kakao i masa jest mocno zwarta to możemy ją delikatnie rozcieńczyć mlekiem lub wodą, aczkolwiek lepiej nie dodawać więcej niż 1-2 łyżki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.