Sałatka z krewetkami i szparagami


x

Normalny

Drogi

Bezglutenowe

Bez jajek


Sałatka z krewetkami i szparagami to naprawdę wykwintne połączenia smaków! A dodatek pomarańczy i sosu mango przenosi nas w wakacyjne klimaty :)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
25 min
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • krewetki - 500 g

  • zielone szparagi - 8 sztuk

  • słodka pomarańcza - 1 sztuka

  • mieszanka sałat - 3 garście

  • płatki migdałów (opcjonalnie) - 2 łyżki

  • papryczka chili - 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • masło

  • sól

  • pieprz

Sos mango:

  • dojrzałe mango - 1/2 sztuki

  • papryczka chili - 1/2 sztuki

  • sok z cytryny - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Szparagi dokładnie myjemy (zwłaszcza główki), odcinamy twarde końcówki i kroimy na pół. Gotujemy je w osolonej wodzie 10 minut i odcedzamy.

Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę lub ósemki (w miarę możliwości staramy się pozbyć błonek).

Płatki migdałów (jeśli ich używamy), prażymy na suchej patelni i małym ogniu do lekkiego zarumienienia.

Krewetki oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Oczywiście, jeśli używamy mrożonych to w pierwszej kolejności je rozmarzamy.

Papryczkę chili i czosnek kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy czosnek oraz chili około minutę.

Po tym czasie dodajemy krewetki i smażymy je około 3minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

Sos mango:

Mango oraz chili kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny (najpierw 1 łyżkę) i blendujemy na gładki sos.

Próbujemy sos mango i doprawiamy go pozostałym sokiem z cytryny do smaku.

Jeśli sos jest zbyt gęsty to możemy dodać odrobinę wody.

Sałatka z krewetkami i szparagami:

Na większy talerz wykładamy mieszankę sałat.

Następnie układamy ugotowane szparagi, krewetki i pokrojoną pomarańczę.

Całość polewamy sosem mango oraz sosem (tylko 1-2 łyżki), który wytworzył się podczas smażenia krewetek.

Gotową sałatkę oprószamy solą i pieprzem wedle uznania.

Tuż przed podaniem sałatkę z krewetkami posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka z krewetkami i szparagami najlepiej smakuje serwowana ze świeżym pieczywem lub dużymi grzankami z ciabatty.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.