Kurczak pieczony z piwem
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Kurczak pieczony z piwem to przepis na prosty i smakowity obiad! Mięso wychodzi delikatne i soczyste, a skórka chrupiąca. Oczywiście przy wyborze kurczaka niezbędne jest zwrócenie uwagi na jakość mięsa – najlepsze jest ekologiczne ze wsi :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 1 h 30 min | 1 h 45 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 1 h 30 min |
Gotowe | 1 h 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
kurczak ekologiczny - 1 sztuka
piwo jasne butelkowe - 500 ml
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
ciemny sos sojowy - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
ostra papryka - 1 szczypta
papryka wędzona - 1 szczypta
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka myjemy, oczyszczamy jego środek i osuszamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Kurczaka nacieramy od środka czosnkiem, a od zewnątrz olejem, sosem sojowym, solą, pieprzem oraz ostrą i wędzoną papryką.
Tak przygotowanego kurczaka pozostawiamy na 2-3 godziny (lub całą noc), aby się marynował.
Butelkę z piwem wyparzamy i pozbywamy się etykietek.
Kurczaka nabijamy na butelkę (szyjka butelki powinna być widoczna i wychodzić obok szyjki kurczaka).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kurczaka z butelką układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę.
Kurczaka z piwem pieczemy 1.5 godziny. Aczkolwiek już po godzinie zaczynamy kontrolować jego przyrumienienie
Gdy kurczak będzie mocno przyrumieniony wyciągamy go z piekarnika, delikatnie usuwamy butelkę (będzie gorącą) i serwujemy mięso z ulubionymi dodatkami!
Uwagi
Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka, użyty w przepisie miał 1.5 kg. Piwo powinno parować i delikatnie oblewać mięso (nie jest to spektakularne wylewanie się z butelki), jeśli zupełnie się nie pieni można dodać do niego odrobinę soli (ok 1/3 łyżeczki). Czosnkiem nacieramy kurczaka w środku, bo jeśli natrzemy go na zewnątrz to będzie się przypalał.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!