pelniasmakow-banner

Kurczak pieczony z piwem


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Kurczak pieczony z piwem to przepis na prosty i smakowity obiad! Mięso wychodzi delikatne i soczyste, a skórka chrupiąca. Oczywiście przy wyborze kurczaka niezbędne jest zwrócenie uwagi na jakość mięsa – najlepsze jest ekologiczne ze wsi :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 1 h 30 min 1 h 45 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 1 h 30 min
Gotowe 1 h 45 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

  • kurczak ekologiczny - 1 sztuka

  • piwo jasne butelkowe - 500 ml

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • ciemny sos sojowy - 2 łyżki

  • olej rzepakowy - 2 łyżki

  • ostra papryka - 1 szczypta

  • papryka wędzona - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka myjemy, oczyszczamy jego środek i osuszamy.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Kurczaka nacieramy od środka czosnkiem, a od zewnątrz olejem, sosem sojowym, solą, pieprzem oraz ostrą i wędzoną papryką.

Tak przygotowanego kurczaka pozostawiamy na 2-3 godziny (lub całą noc), aby się marynował.

Butelkę z piwem wyparzamy i pozbywamy się etykietek.

Kurczaka nabijamy na butelkę (szyjka butelki powinna być widoczna i wychodzić obok szyjki kurczaka).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Kurczaka z butelką układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę.

Kurczaka z piwem pieczemy 1.5 godziny. Aczkolwiek już po godzinie zaczynamy kontrolować jego przyrumienienie

Gdy kurczak będzie mocno przyrumieniony wyciągamy go z piekarnika, delikatnie usuwamy butelkę (będzie gorącą) i serwujemy mięso z ulubionymi dodatkami!

Uwagi

Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka, użyty w przepisie miał 1.5 kg. Piwo powinno parować i delikatnie oblewać mięso (nie jest to spektakularne wylewanie się z butelki), jeśli zupełnie się nie pieni można dodać do niego odrobinę soli (ok 1/3 łyżeczki). Czosnkiem nacieramy kurczaka w środku, bo jeśli natrzemy go na zewnątrz to będzie się przypalał.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.