Tarta karmelowa z masłem orzechowym
Łatwy
Przystępny
Dzisiejszy przepis jest z dedykacją dla fanów ogromu słodyczy i masła orzechowego! Tarta karmelowa z masłem orzechowym to przepyszna, rozpływająca się w ustach bomba kaloryczna, ale naprawdę warto! Zwłaszcza, że przepis jest bez pieczenia, więc w sytuacjach awaryjnych sprawdzi się doskonale!
|
4 z 5 (7 głosów) |
|
4 z 5 (7 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Spód:
herbatniki maślane - 300 g
masło - 170 g
Masa karmelowa z masłem orzechowym:
kajmak (masa krówkowa) - 350 g
masło orzechowe - 150 g
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
czekolada deserowa - 150 g
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Ciasteczka tłuczemy/rozgniatamy na proszek.
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, aby się nie przypaliło.
Ciasteczka mieszamy z masłem, gdy uzyskamy konsystencję mokrego piasku to wykładamy nim formę do tarty.
Masa karmelowa z masłem orzechowym:
Kajmak mieszamy z masłem orzechowym, próbujemy i podejmujemy decyzję czy smak nam odpowiada czy dodajemy szczyptę soli.
Masę karmelową wykładamy na zastygnięty spód, wyrównujemy łyżką i odkładamy do schłodzenia.
Tarta karmelowa z masłem orzechowym:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, jeśli jest bardzo gęsta możemy dodać odrobinę mleka.
Czekoladę wylewamy na przygotowaną wcześniej tartę.
Gotowe ciasto dekorujemy orzeszkami i ciasteczkami (opcjonalnie), serwujemy schłodzone.
Uwagi
Przepis jest na formę do tarty o średnicy 24cm. Zarówno masa krówkowa jak i masło orzechowe przed przygotowaniem masy powinny być w temperaturze pokojowej. Zamiast herbatników maślanych możemy użyć także pełnoziarnistych lub owsianych, tylko możliwe, że spód będzie się mocniej kruszył lub trzeba będzie dodać więcej masła.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!