pelniasmakow-banner

Tarta karmelowa z masłem orzechowym


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Dzisiejszy przepis jest z dedykacją dla fanów ogromu słodyczy i masła orzechowego! Tarta karmelowa z masłem orzechowym to przepyszna, rozpływająca się w ustach bomba kaloryczna, ale naprawdę warto! Zwłaszcza, że przepis jest bez pieczenia, więc w sytuacjach awaryjnych sprawdzi się doskonale!

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (7 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (7 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
20 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

Spód:

  • herbatniki maślane - 300 g

  • masło - 170 g

Masa karmelowa z masłem orzechowym:

  • kajmak (masa krówkowa) - 350 g

  • masło orzechowe - 150 g

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • czekolada deserowa - 150 g

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Ciasteczka tłuczemy/rozgniatamy na proszek.

Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, aby się nie przypaliło.

Ciasteczka mieszamy z masłem, gdy uzyskamy konsystencję mokrego piasku to wykładamy nim formę do tarty.

Masa karmelowa z masłem orzechowym:

Kajmak mieszamy z masłem orzechowym, próbujemy i podejmujemy decyzję czy smak nam odpowiada czy dodajemy szczyptę soli.

Masę karmelową wykładamy na zastygnięty spód, wyrównujemy łyżką i odkładamy do schłodzenia.

Tarta karmelowa z masłem orzechowym:

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, jeśli jest bardzo gęsta możemy dodać odrobinę mleka.

Czekoladę wylewamy na przygotowaną wcześniej tartę.

Gotowe ciasto dekorujemy orzeszkami i ciasteczkami (opcjonalnie), serwujemy schłodzone.

Uwagi

Przepis jest na formę do tarty o średnicy 24cm. Zarówno masa krówkowa jak i masło orzechowe przed przygotowaniem masy powinny być w temperaturze pokojowej. Zamiast herbatników maślanych możemy użyć także pełnoziarnistych lub owsianych, tylko możliwe, że spód będzie się mocniej kruszył lub trzeba będzie dodać więcej masła.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.