Pączki wegańskie i dla alergików
Normalny
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Tłusty czwartek zbliża się coraz większymi krokami! Możecie znaleźć już u nas przepisy na pączki tradycyjne, amerykańskie z dziurką jak i błyskawiczne waniliowe. Dla odmiany w tym roku zapraszamy na równie przepyszne pączki wegańskie, które sprawdzą się nie tylko dla wegan, ale także dla alergików i osób z nietolerancją mleka zwierzęcego czy jajek.
|
5 z 5 (4 głosy) |
|
5 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | |
45 min |
Przygotowanie | 45 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
17 |
mąka pszenna - 500 g
świeże drożdże - 44 g
mleko owsiane - 300 ml
drobny cukier - 100 g
spirytus - 1 łyżka
olej rzepakowy - 60 ml
sól - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
ulubiony dżem
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder/lukier
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
¾ szklanki mleka podgrzewamy, aby było delikatnie ciepłe.
W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, cukier, mleko owsiane, sól, spirytus i całość mieszamy.
Następnie dodajemy olej i wyrabiamy ciasto około 12-15 minut.
Gdy ciasto na pączki będzie gładkie i elastyczne, przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 90 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Pączki wegańskie:
Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy go w dłoniach, na każdy „placuszek” nakładamy łyżeczkę dżemu, składamy na pół, dokładnie zlepiamy i formujemy kuleczkę. Tak przygotowane pączki odkładamy na ściereczkę oprószoną mąką.
Pączki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 25 - 30 minut do wyrośnięcia (również w ciepłym miejscu bez przeciągów).
W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju (powinien mieć temperaturę około 175-180 stopni) i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.
Następnie łyżką cedzakową przenosimy je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Gotowe, przestudzone pączki wegańskie oprószamy przed podaniem cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Uwagi
Ciasto może się trochę kleić, ale w miarę możliwości staramy się nie dosypywać za dużo mąki. Jeśli używamy suchych drożdży to powinno ich być 22g. Mleko owsiane możemy zastąpić innym roślinnym lub wodą. Jeśli obawiamy się, że dżem wypłynie podczas smażenia to możemy usmażyć same pączki bez nadzienia i napełnić je dżemem jak już ostygną, używając szprycy cukierniczej. Jeśli używamy bardzo słodkiej marmolady to możemy zmniejszyć ilość cukru do 90g. 60ml oleju rzepakowego to około 5 łyżek. Zamiast spirytusu możemy użyć wódki – wtedy zwiększamy ilość do 2 łyżek. Czas przygotowania wegańskich pączków nie uwzględnia czasu oczekiwania.
Podziel się swoją opinią!
6 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!