Pączki wegańskie i dla alergików


x

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Tłusty czwartek zbliża się coraz większymi krokami! Możecie znaleźć już u nas przepisy na pączki tradycyjne, amerykańskie z dziurką jak i błyskawiczne waniliowe. Dla odmiany w tym roku zapraszamy na równie przepyszne pączki wegańskie, które sprawdzą się nie tylko dla wegan, ale także dla alergików i osób z nietolerancją mleka zwierzęcego czy jajek.

5 z 5 (3 głosy)

5 z 5 (3 głosy)

Przygotowanie
45 min
Przygotowanie 45 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
17

  • mąka pszenna - 500 g

  • świeże drożdże - 44 g

  • mleko owsiane - 300 ml

  • drobny cukier - 100 g

  • spirytus - 1 łyżka

  • olej rzepakowy - 60 ml

  • sól - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder/lukier

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

¾ szklanki mleka podgrzewamy, aby było delikatnie ciepłe.

W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki.

Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, cukier, mleko owsiane, sól, spirytus i całość mieszamy.

Następnie dodajemy olej i wyrabiamy ciasto około 12-15 minut.

Gdy ciasto na pączki będzie gładkie i elastyczne, przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 90 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Pączki wegańskie:

Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy go w dłoniach, na każdy „placuszek” nakładamy łyżeczkę dżemu, składamy na pół, dokładnie zlepiamy i formujemy kuleczkę. Tak przygotowane pączki odkładamy na ściereczkę oprószoną mąką.

Pączki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 25 - 30 minut do wyrośnięcia (również w ciepłym miejscu bez przeciągów).

W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju (powinien mieć temperaturę około 175-180 stopni) i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.

Następnie łyżką cedzakową przenosimy je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Gotowe, przestudzone pączki wegańskie oprószamy przed podaniem cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Uwagi

Ciasto może się trochę kleić, ale w miarę możliwości staramy się nie dosypywać za dużo mąki. Jeśli używamy suchych drożdży to powinno ich być 22g. Mleko owsiane możemy zastąpić innym roślinnym lub wodą. Jeśli obawiamy się, że dżem wypłynie podczas smażenia to możemy usmażyć same pączki bez nadzienia i napełnić je dżemem jak już ostygną, używając szprycy cukierniczej. Jeśli używamy bardzo słodkiej marmolady to możemy zmniejszyć ilość cukru do 90g. 60ml oleju rzepakowego to około 5 łyżek. Zamiast spirytusu możemy użyć wódki – wtedy zwiększamy ilość do 2 łyżek. Czas przygotowania wegańskich pączków nie uwzględnia czasu oczekiwania.


Podziel się swoją opinią!

6 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Słodko Słodka 4 tygodnie temu
Takich jeszcze nigdy nie robiłam, a pączki prezentują się iście po królewsku :-)
      Odpowiedz
beti 4 tygodnie temu
Bardzo fajny przepis na pączki :-)
      Odpowiedz
Kasia Futka 4 tygodnie temu
Wspaniały przepis na pączki, a prezentują się niezwykle smacznie <3
      Odpowiedz
MyśliPotarganej.pl 4 tygodnie temu
Super przepis! Już go pokazuję mojej domowej wegance
      Odpowiedz
Di bloguje 1 miesiąc temu
Pyszna i ciekawa alternatywa!
      Odpowiedz
https://apetycznie-klasycznie.pl/ 1 miesiąc temu
Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków :) pozdrawiam serdecznie :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.