Szwedzkie bułeczki semlor


x

Normalny

Drogi


Semla (w liczbie pojedynczej – bułeczka/ciastko ) to szwedzki smakołyk, którym należy się delektować w ostatnie dni karnawału. Semlor to rodzaj kardamonowych ciastek/bułeczek wypełnionych pysznym, migdałowym nadzieniem i bitą śmietaną :) Zapraszamy do spróbowania, bo rozpływają się w ustach!

5 z 5 (4 głosy)

5 z 5 (4 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 7 min 52 min
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 7 min
Gotowe 52 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
15

Kardamonowe bułeczki:

  • mąka pszenna - 2 1/2 szklanki

  • suche drożdże - 10 g

  • mleko - 200 ml

  • masło - 90 g

  • jajko (małe) - 1 sztuka

  • cukier puder - 1/3 szklanki

  • kardamon mielony - 2 łyżeczki

  • sól - 1/3 łyżeczki

Krem migdałowy:

  • mąka migdałowa - 200 g

  • cukier puder - 2/3 szklanki

  • śmietanka kremówka 36% - 2 łyżki

  • woda - 100 ml

  • kardamon mielony - 1 szczypta

Bita śmietana:

  • śmietanka kremówka 36% - 500 ml

  • cukier puder - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • jajko - 1 sztuka

  • mleko - 2 łyżki

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Kardamonowe bułeczki:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę i suche drożdże mieszamy w misce, a następnie dodajemy mleko, jajko, cukier, kardamon i sól. Całość mieszamy.

Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto przez 15 minut.

Gdy ciasto będzie miało elastyczną strukturę to przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1.5h.

Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje (około 15). Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odkładamy ponownie w cieple miejsce bez przeciągów do podwojenia objętości.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy wierzch wyrośniętych bułeczek semlor.

Kardamonowe bułeczki pieczemy 7 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są ładnie przyrumienione. Jeśli tak to wyłączamy piekarnik i studzimy je na kratce, jeśli nie to dopiekamy 2-3 minuty.

Krem migdałowy:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty możemy dodać odrobinę wody lub mleka. Jeśli za rzadki to dodajemy ciut więcej mąki migdałowej.

Bita śmietana:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i miksujemy tylko do połączenia składników.

Semlor:

Bułeczki przekrawamy na 2/3 wysokości, nakładamy krem migdałowy, bitą śmietanę i przykrywamy odkrojoną częścią.

Każda semla powinna być przed podaniem oprószona cukrem pudrem.

Uwagi

Aby śmietanka się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej 12h w lodówce. Jeśli używamy świeżych drożdży to musimy najpierw zrobić rozczyn. Świeżych drożdży używamy do podanego przepisu 20g. Najlepiej nakładać krem migdałowy i bitą śmietanę za pomocą szprycy cukierniczej, wtedy semlor prezentują się dużo ładniej! Czas przygotowania nie uwzględnia czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.