Szwedzkie bułeczki semlor

Normalny

Drogi
Semla (w liczbie pojedynczej – bułeczka/ciastko ) to szwedzki smakołyk, którym należy się delektować w ostatnie dni karnawału. Semlor to rodzaj kardamonowych ciastek/bułeczek wypełnionych pysznym, migdałowym nadzieniem i bitą śmietaną :) Zapraszamy do spróbowania, bo rozpływają się w ustach!
|
![]() 5 z 5 (4 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (4 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
45 min | 7 min | 52 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 7 min |
Gotowe | 52 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
15 |
Kardamonowe bułeczki:
mąka pszenna - 2 1/2 szklanki
suche drożdże - 10 g
mleko - 200 ml
masło - 90 g
jajko (małe) - 1 sztuka
cukier puder - 1/3 szklanki
kardamon mielony - 2 łyżeczki
sól - 1/3 łyżeczki
Krem migdałowy:
mąka migdałowa - 200 g
cukier puder - 2/3 szklanki
śmietanka kremówka 36% - 2 łyżki
woda - 100 ml
kardamon mielony - 1 szczypta
Bita śmietana:
śmietanka kremówka 36% - 500 ml
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo:
jajko - 1 sztuka
mleko - 2 łyżki
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Kardamonowe bułeczki:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę i suche drożdże mieszamy w misce, a następnie dodajemy mleko, jajko, cukier, kardamon i sól. Całość mieszamy.
Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto przez 15 minut.
Gdy ciasto będzie miało elastyczną strukturę to przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1.5h.
Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje (około 15). Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odkładamy ponownie w cieple miejsce bez przeciągów do podwojenia objętości.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy wierzch wyrośniętych bułeczek semlor.
Kardamonowe bułeczki pieczemy 7 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są ładnie przyrumienione. Jeśli tak to wyłączamy piekarnik i studzimy je na kratce, jeśli nie to dopiekamy 2-3 minuty.
Krem migdałowy:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty możemy dodać odrobinę wody lub mleka. Jeśli za rzadki to dodajemy ciut więcej mąki migdałowej.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i miksujemy tylko do połączenia składników.
Semlor:
Bułeczki przekrawamy na 2/3 wysokości, nakładamy krem migdałowy, bitą śmietanę i przykrywamy odkrojoną częścią.
Każda semla powinna być przed podaniem oprószona cukrem pudrem.
Uwagi
Aby śmietanka się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej 12h w lodówce. Jeśli używamy świeżych drożdży to musimy najpierw zrobić rozczyn. Świeżych drożdży używamy do podanego przepisu 20g. Najlepiej nakładać krem migdałowy i bitą śmietanę za pomocą szprycy cukierniczej, wtedy semlor prezentują się dużo ładniej! Czas przygotowania nie uwzględnia czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!