pelniasmakow-banner

Skrzydełka w miodzie


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Skrzydełka w miodzie to przepis już niemalże kultowy, który doczekał się wielu modyfikacji. Dzisiaj zapraszamy na naszą wersję tego pysznego dania!

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (5 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (5 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 50 min 1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • skrzydełka kurczaka ekologicznego - 12 sztuk

  • miód płynny - 5 łyżek

  • sos sojowy - 1 1/2 łyżeczki

  • ketchup łagodny - 3/4 szklanki

  • olej rzepakowy - 4 łyżki

  • czosnek suszony - 3/4 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Skrzydełka kurczaka myjemy i osuszamy.

W miseczce mieszamy składniki na marynatę czyli ketchup, miód, sos sojowy, olej i czosnek.

Próbujemy marynatę i doprawiamy do smaku (każdy kechup, podobnie jak sos sojowy jest trochę inny).

Skrzydełka mieszamy dokładnie z miodową marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeśli nie mamy tyle czasu, to chociaż na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy naczynie ze skrzydełkami i pieczemy je przez 40 minut.

Co 10-15 minut obracamy skrzydełka i polewamy je sosem zbierającym się na dnie naczynia.

Po upływie 40 minut zwiększamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy skrzydełka 10 minut.

Gotowe skrzydełka w miodzie serwujemy z pieczywem, frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Uwagi

Zamiast czosnku suszonego możemy dodać czosnek świeży. Pamiętamy, aby spróbować marynatę przed oddaniem jej do mięsa. Czasami, gdy skrzydełka są mniejsze mogą być upieczone szybciej, dlatego kontrolujemy poziom ich zarumienienia.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
neliada 4 lata temu
Bardzo lubię
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.