Skrzydełka w miodzie
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Skrzydełka w miodzie to przepis już niemalże kultowy, który doczekał się wielu modyfikacji. Dzisiaj zapraszamy na naszą wersję tego pysznego dania!
|
5 z 5 (5 głosów) |
|
5 z 5 (5 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 50 min | 1 h |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
skrzydełka kurczaka ekologicznego - 12 sztuk
miód płynny - 5 łyżek
sos sojowy - 1 1/2 łyżeczki
ketchup łagodny - 3/4 szklanki
olej rzepakowy - 4 łyżki
czosnek suszony - 3/4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Skrzydełka kurczaka myjemy i osuszamy.
W miseczce mieszamy składniki na marynatę czyli ketchup, miód, sos sojowy, olej i czosnek.
Próbujemy marynatę i doprawiamy do smaku (każdy kechup, podobnie jak sos sojowy jest trochę inny).
Skrzydełka mieszamy dokładnie z miodową marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeśli nie mamy tyle czasu, to chociaż na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy naczynie ze skrzydełkami i pieczemy je przez 40 minut.
Co 10-15 minut obracamy skrzydełka i polewamy je sosem zbierającym się na dnie naczynia.
Po upływie 40 minut zwiększamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy skrzydełka 10 minut.
Gotowe skrzydełka w miodzie serwujemy z pieczywem, frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Zamiast czosnku suszonego możemy dodać czosnek świeży. Pamiętamy, aby spróbować marynatę przed oddaniem jej do mięsa. Czasami, gdy skrzydełka są mniejsze mogą być upieczone szybciej, dlatego kontrolujemy poziom ich zarumienienia.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!