Jagodzianki

Normalny

Tani
Nie ma nic przyjemniejszego od zapachu świeżo upieczonych jagodzianek z kruszonką…. Chyba nie musimy bardziej zachęcać do spróbowania dzisiejszego przepisu :)
|
![]() 5 z 5 (4 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (4 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
40 min | 20 min | 1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
15 |
mąka pszenna - 500 g
suszone drożdże - 10 g
mleko - 250 ml
masło - 100 g
żółtka jaja - 2 sztuki
cukier puder - 3/4 szklanki
Dodatkowo:
jagody - 300 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
jajko - 1 sztuka
mleko - 3 łyżki
Kruszonka:
mąka pszenna - 4 łyżki
zimne masło - 20 g
cukier puder - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami i dodajemy mleko, cukier puder, żółtka i zagniatamy ciasto.
Następnie dodajemy roztopione, ostygnięte masło i wyrabiamy ciasto przez 10-12 minut.
Ciasto drożdżowe przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczka i okładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1.5 godziny.
Nadzienie jagodowe:
Jagody oczyszczamy z ogonków i listków, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy.
Osuszone jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Kruszonka:
Masło siekamy, dodajmy do niego mąkę oraz cukier puder i rozcieramy palcami do momentu uzyskania okruchów ciasta.
Jagodzianki:
Odrywamy po kawałku wyrośniętego ciasta drożdżowego (najlepiej od razu podzielić ciasto na 15 -16 części).
Każdą część formujemy w kulkę, rozpłaszczamy w dłoniach i nakładamy po około 1.5 łyżki jagód.
Tak przygotowany placuszek składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Bułeczki z jagodami układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jagodzianki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, smarujemy wierzch bułeczek i na koniec każdą posypujemy kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy bułeczki 20 minut (do ładnego zarumienienia) i studzimy na kratce.
Gotowe jagodzianki możemy serwować polane dodatkowo lukrem, aczkolwiek i bez niego są przepyszne!
Uwagi
Do pieczenia używamy funkcji góra-dół, BEZ termoobiegu. Zamiast drożdży suszonych możemy użyć świeżych, tylko wtedy musimy zrobić rozczyn z ciepłym mlekiem i odstawiać go na kwadrans. Jeśli robimy malutkie jagodzianki to oczywiście nakładamy mniej jagód i skracamy czas pieczenia. Czas przygotowania nie uwzględnia czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!