Jagodzianki


x

Normalny

Tani


Nie ma nic przyjemniejszego od zapachu świeżo upieczonych jagodzianek z kruszonką…. Chyba nie musimy bardziej zachęcać do spróbowania dzisiejszego przepisu :)

5 z 5 (4 głosy)

5 z 5 (4 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 20 min 1 h
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Sztuki
15

  • mąka pszenna - 500 g

  • suszone drożdże - 10 g

  • mleko - 250 ml

  • masło - 100 g

  • żółtka jaja - 2 sztuki

  • cukier puder - 3/4 szklanki

Dodatkowo:

  • jagody - 300 g

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

  • jajko - 1 sztuka

  • mleko - 3 łyżki

Kruszonka:

  • mąka pszenna - 4 łyżki

  • zimne masło - 20 g

  • cukier puder - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe:

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami i dodajemy mleko, cukier puder, żółtka i zagniatamy ciasto.

Następnie dodajemy roztopione, ostygnięte masło i wyrabiamy ciasto przez 10-12 minut.

Ciasto drożdżowe przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczka i okładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1.5 godziny.

Nadzienie jagodowe:

Jagody oczyszczamy z ogonków i listków, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy.

Osuszone jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.

Kruszonka:

Masło siekamy, dodajmy do niego mąkę oraz cukier puder i rozcieramy palcami do momentu uzyskania okruchów ciasta.

Jagodzianki:

Odrywamy po kawałku wyrośniętego ciasta drożdżowego (najlepiej od razu podzielić ciasto na 15 -16 części).

Każdą część formujemy w kulkę, rozpłaszczamy w dłoniach i nakładamy po około 1.5 łyżki jagód.

Tak przygotowany placuszek składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

Bułeczki z jagodami układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jagodzianki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, smarujemy wierzch bułeczek i na koniec każdą posypujemy kruszonką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy bułeczki 20 minut (do ładnego zarumienienia) i studzimy na kratce.

Gotowe jagodzianki możemy serwować polane dodatkowo lukrem, aczkolwiek i bez niego są przepyszne!

Uwagi

Do pieczenia używamy funkcji góra-dół, BEZ termoobiegu. Zamiast drożdży suszonych możemy użyć świeżych, tylko wtedy musimy zrobić rozczyn z ciepłym mlekiem i odstawiać go na kwadrans. Jeśli robimy malutkie jagodzianki to oczywiście nakładamy mniej jagód i skracamy czas pieczenia. Czas przygotowania nie uwzględnia czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.