Błyskawiczne ciastka owsiane

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Błyskawiczne ciastka owsiane z bananami, orzechami i żurawiną to przepyszna przekąska i deser! Zatem jeśli dbasz o zdrowie, masz nietolerancję glutenu, mleka, jajek lub po prostu unikasz cukru to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu!
|
![]() 5 z 5 (5 głosów) |
|
![]() 5 z 5 (5 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 15 min | 25 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
10 |
płatki owsiane - 1 szklanka
banany - 2 sztuki
suszona żurawina - 70 g
orzechy laskowe - 50 g
amarantus - 3 łyżki
sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Orzechy laskowe siekamy, a żurawinę kroimy na mniejsze kawałki.
Banany obieramy ze skórki, blendujemy (lub rozgniatamy widelcem) i mieszamy z sokiem z cytryny.
W misce mieszamy banany, płatki owsiane, amarantus oraz orzechy i żurawinę, a następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na kwadrans.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Z masy formujemy ciasteczka owsiane i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka owsiane pieczemy 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Uwagi
Jeśli nie mamy akurat orzechów laskowych to możemy użyć np. migdałów lub zastąpić je wiórkami kokosowymi. Podobnie żurawinę możemy zastąpić rodzynkami. Gotowe ciastka owsiane możemy wedle uznania polać czekoladą. Jeśli zdecydujemy się zrobić małe ciasteczka to będą one upieczone szybciej, dlatego już po upływie 8-10 minut kontrolujemy poziom zarumienienia.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

