Bułeczki drożdżowe z serem i ziołami


x

Normalny

Tani

Bez jajek


Zawijane bułeczki z serem i ziołami to idealna przekąska na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych! Sprawdzi się również jako drugie śniadanie w pracy, zatem polecamy spróbować!

5 z 5 (5 głosów)

5 z 5 (5 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 25 min 1 h 5 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
8

Ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna - 300 g

  • świeże drożdże - 25 g

  • mleko - 250 ml

  • masło - 50 g

  • cukier - 1 łyżeczka

  • sól - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • suszone oregano - 1 łyżeczka

  • ser żółty w plastrach - 100 g

  • starty ser mozzarella - 1 garść

  • świeże listki bazylii (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe:

Pół szklanki mleka podgrzewamy, aby było delikatnie ciepłe.

W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), ciepłe mleko, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki.

Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, sól i całość mieszamy.

Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 10-12 minut.

Gdy ciasto na bułeczki będzie gładkie i elastyczne, przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Bułeczki drożdżowe z serem i ziołami:

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na kształt kwadratu, oprószamy oregano, opcjonalnie posypujemy listkami bazylii i układamy plastry sera żółtego.

Ciasto zawijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 4-5 cm.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopi i pieczemy bułeczki 20 minut.

Po tym czasie oprószamy je serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Gotowe bułeczki drożdżowe z serem i ziołami możemy serwować same lub z ketchupem.

Uwagi

Bułeczki pieczemy BEZ termoobiegu (używamy funkcji góra-dół). Jeśli lubimy ciut bardziej słony smak to możemy zwiększyć ilość soli w cieście do 1/3 łyżeczki. Oprócz oregano ciasto możemy także natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czas przygotowania nie uwzględnia czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.


Podziel się swoją opinią!

8 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Patrycja Reszko 2 miesiące temu
Idealne dla mnie i moich domowników!
      Odpowiedz
Królowa Karo 2 miesiące temu
Uwielbiam takie przekąski! Aż mi tu pachnie :)
      Odpowiedz
www.dibloguje.pl 2 miesiące temu
Wyglądają obłędnie!
      Odpowiedz
Pichceniomania 2 miesiące temu
Uwielbiam takie bułeczki, w przeróżnych wersja piekę często :)
      Odpowiedz
beti 3 miesiące temu
Lubimy takie :-)
      Odpowiedz
napiecyku 3 miesiące temu
Pyszne na kolację i śniadania....mniam :)
      Odpowiedz
Kasia Futka 3 miesiące temu
Bardzo smakowite bułeczki. Takie mogłabym jeść codziennie na śniadanie :D Wyglądają niezwykle apetycznie <3
      Odpowiedz
szpileczkiibabeczki 3 miesiące temu
Cudowne, uwielbiam takie wypieki ;)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.