Bułeczki drożdżowe z serem i ziołami
Normalny
Tani
Bez jajek
Zawijane bułeczki z serem i ziołami to idealna przekąska na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych! Sprawdzi się również jako drugie śniadanie w pracy, zatem polecamy spróbować!
|
5 z 5 (5 głosów) |
|
5 z 5 (5 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
40 min | 25 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
8 |
Ciasto drożdżowe:
mąka pszenna - 300 g
świeże drożdże - 25 g
mleko - 250 ml
masło - 50 g
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
suszone oregano - 1 łyżeczka
ser żółty w plastrach - 100 g
starty ser mozzarella - 1 garść
świeże listki bazylii (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe:
Pół szklanki mleka podgrzewamy, aby było delikatnie ciepłe.
W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), ciepłe mleko, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, sól i całość mieszamy.
Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 10-12 minut.
Gdy ciasto na bułeczki będzie gładkie i elastyczne, przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Bułeczki drożdżowe z serem i ziołami:
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na kształt kwadratu, oprószamy oregano, opcjonalnie posypujemy listkami bazylii i układamy plastry sera żółtego.
Ciasto zawijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 4-5 cm.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopi i pieczemy bułeczki 20 minut.
Po tym czasie oprószamy je serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Gotowe bułeczki drożdżowe z serem i ziołami możemy serwować same lub z ketchupem.
Uwagi
Bułeczki pieczemy BEZ termoobiegu (używamy funkcji góra-dół). Jeśli lubimy ciut bardziej słony smak to możemy zwiększyć ilość soli w cieście do 1/3 łyżeczki. Oprócz oregano ciasto możemy także natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czas przygotowania nie uwzględnia czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.
Podziel się swoją opinią!
8 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!