pelniasmakow-banner

Bułeczki drożdżowe z serem i ziołami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Zawijane bułeczki z serem i ziołami to idealna przekąska na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych! Sprawdzi się również jako drugie śniadanie w pracy, zatem polecamy spróbować!

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (5 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (5 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 25 min 1 h 5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
8

Ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna - 300 g

  • świeże drożdże - 25 g

  • mleko - 250 ml

  • masło - 50 g

  • cukier - 1 łyżeczka

  • sól - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • suszone oregano - 1 łyżeczka

  • ser żółty w plastrach - 100 g

  • starty ser mozzarella - 1 garść

  • świeże listki bazylii (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe:

Pół szklanki mleka podgrzewamy, aby było delikatnie ciepłe.

W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), ciepłe mleko, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki.

Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, sól i całość mieszamy.

Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 10-12 minut.

Gdy ciasto na bułeczki będzie gładkie i elastyczne, przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Bułeczki drożdżowe z serem i ziołami:

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na kształt kwadratu, oprószamy oregano, opcjonalnie posypujemy listkami bazylii i układamy plastry sera żółtego.

Ciasto zawijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 4-5 cm.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopi i pieczemy bułeczki 20 minut.

Po tym czasie oprószamy je serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Gotowe bułeczki drożdżowe z serem i ziołami możemy serwować same lub z ketchupem.

Uwagi

Bułeczki pieczemy BEZ termoobiegu (używamy funkcji góra-dół). Jeśli lubimy ciut bardziej słony smak to możemy zwiększyć ilość soli w cieście do 1/3 łyżeczki. Oprócz oregano ciasto możemy także natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czas przygotowania nie uwzględnia czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.


Podziel się swoją opinią!

8 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Patrycja Reszko 4 lata temu
Idealne dla mnie i moich domowników!
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Królowa Karo 4 lata temu
Uwielbiam takie przekąski! Aż mi tu pachnie :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
www.dibloguje.pl 4 lata temu
Wyglądają obłędnie!
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Pichceniomania 4 lata temu
Uwielbiam takie bułeczki, w przeróżnych wersja piekę często :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
beti 4 lata temu
Lubimy takie :-)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
napiecyku 4 lata temu
Pyszne na kolację i śniadania....mniam :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Kasia Futka 4 lata temu
Bardzo smakowite bułeczki. Takie mogłabym jeść codziennie na śniadanie :D Wyglądają niezwykle apetycznie <3
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
szpileczkiibabeczki 4 lata temu
Cudowne, uwielbiam takie wypieki ;)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.