Ciasto mleczne


x

Łatwy

Tani


Ciasto mleczne, spotykane często w krajach arabskich to prawdziwa eksplozja słodyczy! Jeśli lubicie mocno słodkie i rozpływające się w ustach desery to coś zdecydowanie dla Was :)

4.5 z 5 (2 głosy)

4.5 z 5 (2 głosy)

Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 5 min 25 min 45 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Ciasto arabskie:

  • jajka - 5 sztuk

  • mąka pszenna - 5 łyżek

  • cukier - 3 łyżki

  • kasza manna - 4 1/2 łyżek

  • proszek do pieczenia - 2 1/2 łyżeczki

Nasączenie mleczne:

  • mleko - 750 ml

  • cukier - 1/2 szklanki

  • ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy

  • cukier puder

  • owoce (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Kaszę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w miseczce.

Jajka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy (około 6 minut). Wyłączamy mikser.

Stopniowo dodajemy do ubitych jajek mieszankę suchych składników i całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Formę do ciasta smarujemy tłuszczem, przelewamy ciasto mleczne i pieczemy je 25 minut.

Ciasto arabskie studzimy na kratce.

Nasączenie:

1/3 mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru i wanilii. Gdy cukier się rozpuści to całość mieszamy z pozostałym mlekiem.

Ciasto mleczne:

Gdy ciasto arabskie będzie jeszcze ciepłe, wylewamy na nie powoli mleko przygotowane do nasączenia. Ciasto powinno wypić całe mleko.

Gotowe ciasto mleczne posypujemy cukrem pudrem i możemy serwować opcjonalnie z owocami.

Uwagi

Łyżki (np. z mąką) nie powinny być czubate. Gdy dodajemy suche składniki do piany jajecznej to robimy to stopniowo i bardzo delikatnie, jeśli piana opadnie to ciasto wyjdzie płaskie. Musimy robić to ostrożnie, jak przy biszkopcie. Przepis jest na formę 20x28cm. Do pieczenia używamy funkcji góra dół, bez termoobiegu! Już po 20 minutach obserwujemy czy ciasto jest złote u góry, jeśli tak to możemy wyciągnąć je wcześniej.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.