Ciasto ananasowe
Łatwy
Tani
Wygląda i prezentuje się znakomicie i równie pysznie smakuje! Dzisiaj zapraszamy na odwrócone ciasto ananasowe :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 40 min | 55 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
Spód:
ananas z zalewy (krążki) - 5 sztuk
wiśnie kandyzowane - 5 sztuk
masło - 40 g
cukier - 40 g
miód - 2 1/2 łyżeczki
Ciasto ananasowe:
mąka tortowa - 120 g
masło - 120 g
cukier - 120 g
jajka - 2 sztuki
syrop ananasowy (zalewa) - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
esencja waniliowa - 5 kropelek
Dodatkowo:
bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Masło ucieramy z cukrem, gdy składniki się połączą dodajemy miód i ponownie ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Na dnie tortownicy rozsmarowujemy masę maślano-miodową i na niej układamy krążki ananasa wraz z wiśniami w środku.
Ciasto ananasowe:
W misie miksera umieszczamy masło oraz cukier i całość miksujemy około 4 minuty na wysokich obrotach, następnie zmniejszamy obroty na niskie.
Kolejno dodajemy po jednym jajku czekając, aż składniki w pełni się połączą.
Następnie dodajemy esencję waniliową wraz z syropem ananasowym.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczona mieszamy, przesiewamy i powoli dodajemy do ciasta.
Gdy składniki tylko się połączą wyłączamy mikser i przelewamy ciasto na przygotowany wcześniej spód z ananasami.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopi, ciasto ananasowe pieczemy przez 40 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie ostudzone delikatnie obkrawamy nożem brzegi, przykrywamy paterą, obracamy do góry dnem i delikatnie zdejmujemy blaszkę.
Uwagi
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto musi być przygotowywane w formie z niewyjmowanym dnem, aby maślano-miodowa masa nie wypłynęła. Przepis jest na formę o średnicy 20 cm. Ciasto ananasowe pieczemy używając funkcji góra-dół bez termoobiegu. Po upływie 35 minut sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli tak to możemy wyciągnąć je szybciej z piekarnika.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!