Ciasto ananasowe


x

Łatwy

Tani


Wygląda i prezentuje się znakomicie i równie pysznie smakuje! Dzisiaj zapraszamy na odwrócone ciasto ananasowe :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 40 min 55 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

Spód:

  • ananas z zalewy (krążki) - 5 sztuk

  • wiśnie kandyzowane - 5 sztuk

  • masło - 40 g

  • cukier - 40 g

  • miód - 2 1/2 łyżeczki

Ciasto ananasowe:

  • mąka tortowa - 120 g

  • masło - 120 g

  • cukier - 120 g

  • jajka - 2 sztuki

  • syrop ananasowy (zalewa) - 2 łyżeczki

  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • esencja waniliowa - 5 kropelek

Dodatkowo:

  • bita śmietana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Masło ucieramy z cukrem, gdy składniki się połączą dodajemy miód i ponownie ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Na dnie tortownicy rozsmarowujemy masę maślano-miodową i na niej układamy krążki ananasa wraz z wiśniami w środku.

Ciasto ananasowe:

W misie miksera umieszczamy masło oraz cukier i całość miksujemy około 4 minuty na wysokich obrotach, następnie zmniejszamy obroty na niskie.

Kolejno dodajemy po jednym jajku czekając, aż składniki w pełni się połączą.

Następnie dodajemy esencję waniliową wraz z syropem ananasowym.

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczona mieszamy, przesiewamy i powoli dodajemy do ciasta.

Gdy składniki tylko się połączą wyłączamy mikser i przelewamy ciasto na przygotowany wcześniej spód z ananasami.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopi, ciasto ananasowe pieczemy przez 40 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy ciasto będzie ostudzone delikatnie obkrawamy nożem brzegi, przykrywamy paterą, obracamy do góry dnem i delikatnie zdejmujemy blaszkę.

Uwagi

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto musi być przygotowywane w formie z niewyjmowanym dnem, aby maślano-miodowa masa nie wypłynęła. Przepis jest na formę o średnicy 20 cm. Ciasto ananasowe pieczemy używając funkcji góra-dół bez termoobiegu. Po upływie 35 minut sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli tak to możemy wyciągnąć je szybciej z piekarnika.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.