Brownie z bananami
Łatwy
Tani
Połączenie czekolady i bananów to coś obłędnego! W dodatku brownie z bananami robi się niezwykle prosto i szybko, zatem zapraszamy do spróbowania :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 25 min | 35 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
banany (dojrzałe) - 3 sztuki
gorzka czekolada - 150 g
kakao - 1/2 szklanki
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 1/4 szklanki
mleko - 3 łyżki
miód - 3 łyżki
esencja waniliowa - 5 kropelek
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE
Mąkę i kakao przesiewamy, a czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Banany blendujemy lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem.
W misce umieszczamy banany, jajka, mąkę z kakao, roztopioną czekoladę, miód, mleko, esencję waniliową i wszystko blendujemy na gładką masę.
Do masy brownie dodajemy sodę oczyszczoną i mieszamy dokładnie łyżką.
Kwadratowe naczynie wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę brownie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto 25 minut, po tym czasie sprawdzamy czy jest gotowe, jeśli nie to dopiekamy 5 minut.
Gotowe brownie z bananami serwujemy samo lub polane polewą czekoladową.
Uwagi
Przepis jest na formę o wymiarach 22x22cm, ale możemy także użyć okrągłej blachy.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!