pelniasmakow-banner

Babka z kisielem cytrynowym


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału


Wielkanoc coraz bliżej, a jak wiadomo nie może być Świąt bez babki ;) Dzisiaj zapraszamy na wilgotną i przepyszną babkę z kisielem cytrynowym, która zawsze się udaje!

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (3 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (3 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 35 min 45 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • cukier - 1 szklanka

  • kisiel cytrynowy bez cukru (proszek) - 1 szklanka

  • olej - 1 szklanka

  • jajka - 5 sztuk

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Opcjonalnie:

  • lukier/cukier puder

PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy mąkę, kisiel w proszku oraz proszek do pieczenia, a w szklance olej wraz z esencją waniliową.

Jajka z cukrem ubijamy do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy.

Następnie stopniowo dolewamy olej z esencją waniliową. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.

Do masy jajecznej dodajemy składniki suche i całość mieszamy delikatnie łyżką.

Gdy składniki się połączą, przekładamy masę do formy na babkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy babkę cytrynową 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowa, jeśli nie to dopiekamy ją kilka minut.

Gotową i ostudzoną babkę z kisielem cytrynowym serwujemy oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.

Uwagi

1 szklanka kisielu cytrynowego w proszku to około 5 opakowań. Przepis jest na formę do babki o pojemności 1.7 - 1.8 l Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do pieczenia używamy funkcji góra-dół bez termoobiegu.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Teresa Skowrońska 4 lata temu
Cudowna babeczka takiej jeszcze nie jadłam
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.