Babka z kisielem cytrynowym
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Wielkanoc coraz bliżej, a jak wiadomo nie może być Świąt bez babki ;) Dzisiaj zapraszamy na wilgotną i przepyszną babkę z kisielem cytrynowym, która zawsze się udaje!
|
4 z 5 (3 głosy) |
|
4 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 35 min | 45 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
mąka pszenna - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
kisiel cytrynowy bez cukru (proszek) - 1 szklanka
olej - 1 szklanka
jajka - 5 sztuk
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
tłuszcz do wysmarowania formy
Opcjonalnie:
lukier/cukier puder
PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy mąkę, kisiel w proszku oraz proszek do pieczenia, a w szklance olej wraz z esencją waniliową.
Jajka z cukrem ubijamy do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy.
Następnie stopniowo dolewamy olej z esencją waniliową. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.
Do masy jajecznej dodajemy składniki suche i całość mieszamy delikatnie łyżką.
Gdy składniki się połączą, przekładamy masę do formy na babkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy babkę cytrynową 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowa, jeśli nie to dopiekamy ją kilka minut.
Gotową i ostudzoną babkę z kisielem cytrynowym serwujemy oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.
Uwagi
1 szklanka kisielu cytrynowego w proszku to około 5 opakowań. Przepis jest na formę do babki o pojemności 1.7 - 1.8 l Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do pieczenia używamy funkcji góra-dół bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!