Czekoladowe miseczki
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Jak wiadomo, nawet najprostszy deser podany w ciekawy sposób potrafi zrobić furorę wśród gości. Dlatego dzisiaj zapraszamy na przepis/instrukcję wykonania czekoladowych miseczek :)
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
czekolada deserowa/mleczna/biała - 200 g
balony - 4 sztuki
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Czekamy 2 minuty, aż czekolada odrobinę ostygnie, ale nadal będzie płynna.
Dmuchamy balony (nie powinny być większe niż pomarańcza, dzięki temu będą bardziej odporne na działanie gorącej czekolady) i bardzo mocno zawiązujemy.
Każdego balona zanurzamy do połowy w czekoladzie, nie żałujemy jej – staramy się, aby balon był solidnie nią pokryty.
Tak przygotowane balony odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub talerz i pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej na całą noc) w chłodnym miejscu.
Po tym czasie każdego balona delikatnie przebijamy szpilką i wyciągamy z zastygniętej czekolady.
Czekoladowe miseczki sprawdzą się idealnie do serwowania lodów i innych deserów!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!