Chleb pszenny


x

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Można by powiedzieć „przepis prosty jak bułka z masłem”, ale tym razem jest to przepis na chleb pszenny, który robi się naprawdę prosto i szybko, a udaje się zawsze :)

5 z 5 (4 głosy)

5 z 5 (4 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 40 min 1 h
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • mąka pszenna - 500 g

  • drożdże (suche) - 7 g

  • cukier - 2 łyżeczki

  • sól - 1 1/2 łyżeczki

  • woda - 400 ml

  • olej rzepakowy - 1 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy

  • bułka tarta do wysypania formy

PRZYGOTOWANIE

W głębszej misce umieszczamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto drożdżowe przez 10-12 minut, aby miało jednolitą i bardzo delikatną konsystencję.

Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 60 minut.

Keksówkę, naczynie żaroodporne lub okrągłe naczynie do chleba smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą.

Po upływie 60 minut zagniatamy ciasto ponownie przez 2-3 minuty, układamy w naczyniu do pieczenia, nacinamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).

Chleb pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy go do ostygnięcia.

Gotowy chleb podajemy z masłem i ulubionymi dodatkami!

Uwagi

Łyżeczki cukru i soli powinny być płaskie, nie kopiate.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Patrycja Reszko 3 miesiące temu
Wspaniale się prezentuje
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.