Chleb pszenny
Normalny
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Można by powiedzieć „przepis prosty jak bułka z masłem”, ale tym razem jest to przepis na chleb pszenny, który robi się naprawdę prosto i szybko, a udaje się zawsze :)
|
4.8 z 5 (5 głosów) |
|
4.8 z 5 (5 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 40 min | 1 h |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
mąka pszenna - 500 g
drożdże (suche) - 7 g
cukier - 2 łyżeczki
sól - 1 1/2 łyżeczki
woda - 400 ml
olej rzepakowy - 1 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
PRZYGOTOWANIE
W głębszej misce umieszczamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto drożdżowe przez 10-12 minut, aby miało jednolitą i bardzo delikatną konsystencję.
Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 60 minut.
Keksówkę, naczynie żaroodporne lub okrągłe naczynie do chleba smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą.
Po upływie 60 minut zagniatamy ciasto ponownie przez 2-3 minuty, układamy w naczyniu do pieczenia, nacinamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
Chleb pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy go do ostygnięcia.
Gotowy chleb podajemy z masłem i ulubionymi dodatkami!
Uwagi
Łyżeczki cukru i soli powinny być płaskie, nie kopiate.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!