Kruche ciasteczka z nutellą
Łatwy
Przystępny
Przepis prosty, ale ciasteczka podane w ładnej formie prezentują się naprawdę niebanalnie! Dzisiaj zapraszamy na kruche ciasteczka z nutellą (nie musimy jej kupować, możemy zrobić ją samodzielnie lub zastąpić dżemem).
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 14 min | 39 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 14 min |
Gotowe | 39 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
mąka pszenna - 150 g
masło (temp. pokojowa) - 100 g
jajko - 1 sztuka
cukier - 70 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
nutella do przełożenia ciastek
czekolada deserowa
orzechy (pistacje, migdały)
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciastka (mąka, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, sól) zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy placuszki o grubości 0.5 cm (możemy do tego celu użyć foremek lub rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka literatką).
Ciasteczka pieczemy około 3-4 minuty, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy ciastka około 8-10 minut.
Gotowe ciastka odkładamy do ostygnięcia.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy orzechy.
Kruche ciasteczka smarujemy nutellą i składamy po dwa, następnie zanurzamy je w czekoladzie deserowej, posypujemy orzechami i odkładamy do ostygnięcia.
Uwagi
Ciastka pieczemy używając funkcji góra-dół bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!