Makaron w sosie pomidorowym z wódką

Łatwy

Tani
Makaron w sosie pomidorowym brzmi banalnie i trochę nudno, ale jak podkręcimy jego smak wódką to od razu zyskujemy nowy niebanalny smak ;)
|
![]() 5 z 5 (5 głosów) |
|
![]() 5 z 5 (5 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
5 min | 10 min | 15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 5 min |
Gotowanie | 10 min |
Gotowe | 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
Sos z wódką:
pomidory krojone (z kartonika) - 400 g
wódka - 70 ml
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
śmietanka kremówka - 100 ml
płatki chili - 1 szczypta
sól
pieprz
bazylia
oregano
oliwa z oliwek/olej rzepakowy
Dodatkowo:
makaron penne - 200 g
parmezan
opcjonalnie owoce morza/mięso
PRZYGOTOWANIE
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i podsmażamy.
Następnie dodajemy krojone pomidory, wódkę, przyprawy i całość dusimy 4 minuty.
Po tym czasie dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy sos i dusimy jeszcze przez 3 minuty.
Próbujemy sos i doprawiamy w razie potrzeby do smaku.
Makaron penne gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Makaron mieszamy na patelni z sosem i podsmażamy minutę.
Gotowy makaron w sosie pomidorowym z wódką serwujemy posypany parmezanem.
Uwagi
Jeśli nie jesteśmy odważnymi eksperymentatorami w kuchni to lepiej na początek dolać do sosu 40 ml wódki i następnie zwiększać ilość do smaku. Gotowy makaron wyśmienicie smakuje tylko z parmezanem, ale jeśli wolimy więcej białka to możemy dodać podsmażoną pierś z kurczaka lub krewetki!
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

