Kompot z wiśni
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Tradycyjny napój, który najlepiej smakował w dzieciństwie to oczywiście kompot :) Wbrew pozorom jest on prosty do przygotowania, a jeśli chcemy możemy także zachować go na zimę w słoikach. Zapraszamy na pyszny kompot z wiśni!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 30 min | 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 30 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
wiśnie - 1 kg
woda - 1 1/2 l
cukier - 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Wiśnie oczyszczamy z ogonków i dokładnie myjemy. Możemy je także wydrylować, jednak nie jest to konieczne (nie wydrylowane mają ciut lepszy smak).
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy wiśnie i całość gotujemy około 30 minut.
Po tym czasie próbujemy kompot (oczywiście ostrożnie bo jest gorący) i w razie potrzeby dosładzamy.
Gotowy kompot z wiśni odstawiamy do ostudzenia, a następnie szczelnie przykryty chowamy do lodówki.
Uwagi
Jeśli chcemy możemy także kompot przelać do słoików, pasteryzować i powrócić do smaków lata zimą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!