Kompot z wiśni


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Tradycyjny napój, który najlepiej smakował w dzieciństwie to oczywiście kompot :) Wbrew pozorom jest on prosty do przygotowania, a jeśli chcemy możemy także zachować go na zimę w słoikach. Zapraszamy na pyszny kompot z wiśni!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 30 min 40 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

  • wiśnie - 1 kg

  • woda - 1 1/2 l

  • cukier - 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Wiśnie oczyszczamy z ogonków i dokładnie myjemy. Możemy je także wydrylować, jednak nie jest to konieczne (nie wydrylowane mają ciut lepszy smak).

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy wiśnie i całość gotujemy około 30 minut.

Po tym czasie próbujemy kompot (oczywiście ostrożnie bo jest gorący) i w razie potrzeby dosładzamy.

Gotowy kompot z wiśni odstawiamy do ostudzenia, a następnie szczelnie przykryty chowamy do lodówki.

Uwagi

Jeśli chcemy możemy także kompot przelać do słoików, pasteryzować i powrócić do smaków lata zimą.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.