pelniasmakow-banner

Kompot z wiśni


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Tradycyjny napój, który najlepiej smakował w dzieciństwie to oczywiście kompot :) Wbrew pozorom jest on prosty do przygotowania, a jeśli chcemy możemy także zachować go na zimę w słoikach. Zapraszamy na pyszny kompot z wiśni!

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 30 min 40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • wiśnie - 1 kg

  • woda - 1 1/2 l

  • cukier - 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Wiśnie oczyszczamy z ogonków i dokładnie myjemy. Możemy je także wydrylować, jednak nie jest to konieczne (nie wydrylowane mają ciut lepszy smak).

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy wiśnie i całość gotujemy około 30 minut.

Po tym czasie próbujemy kompot (oczywiście ostrożnie bo jest gorący) i w razie potrzeby dosładzamy.

Gotowy kompot z wiśni odstawiamy do ostudzenia, a następnie szczelnie przykryty chowamy do lodówki.

Uwagi

Jeśli chcemy możemy także kompot przelać do słoików, pasteryzować i powrócić do smaków lata zimą.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.