Szybkie ciasto cytrynowe


x

Łatwy

Przystępny


Biszkopt z kremem cytrynowym, który przygotowuje się stosunkowo szybko to super opcja na ciepłe dni. Ciasto jest wyraziste w smaku i orzeźwiające – zapraszamy do spróbowania :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 35 min 1 h
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Biszkopt:

  • jajka - 6 sztuk

  • cukier - 300 g

  • mąka ziemniaczana - 150 g

  • mąka pszenna - 150 g

  • proszek do pieczenia - 1 łyżka

  • gorąca woda - 6 łyżek

Krem cytrynowy:

  • galaretka cytrynowa (proszek) - 2 sztuki

  • śmietana kremówka 36% - 600 ml

  • serek mascarpone - 150 g

  • cukier puder - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.

Na przemian dodajemy żółtko z cukrem.

Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 35 min w temperaturze 160 stopni.

Krem cytrynowy:

Galaretki rozpuszczamy w szklance wody (250ml) i odkładamy do ostudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Następnie stopniowo (ale dosyć szybko) dodajemy serek mascarpone.

Gdy składniki się połączą powoli wlewamy zimną (ale nie zastygniętą) galaretkę.

Krem cytrynowy miksujemy do połączenia składników.

Szybkie ciasto cytrynowe:

Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty i przekładamy je kremem cytrynowym.

Ciasto cytrynowe umieszczamy na szczelnym pojemniku, aby nie chłonęło zapachów z lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny.

Uwagi

Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być schłodzona minimum 12h w lodówce. Każda galaretka cytrynowa powinna mieć ok 70g


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.