Szybkie ciasto cytrynowe

Łatwy

Przystępny
Biszkopt z kremem cytrynowym, który przygotowuje się stosunkowo szybko to super opcja na ciepłe dni. Ciasto jest wyraziste w smaku i orzeźwiające – zapraszamy do spróbowania :)
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
25 min | 35 min | 1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Biszkopt:
jajka - 6 sztuk
cukier - 300 g
mąka ziemniaczana - 150 g
mąka pszenna - 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżka
gorąca woda - 6 łyżek
Krem cytrynowy:
galaretka cytrynowa (proszek) - 2 sztuki
śmietana kremówka 36% - 600 ml
serek mascarpone - 150 g
cukier puder - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.
Na przemian dodajemy żółtko z cukrem.
Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 35 min w temperaturze 160 stopni.
Krem cytrynowy:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wody (250ml) i odkładamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.
Następnie stopniowo (ale dosyć szybko) dodajemy serek mascarpone.
Gdy składniki się połączą powoli wlewamy zimną (ale nie zastygniętą) galaretkę.
Krem cytrynowy miksujemy do połączenia składników.
Szybkie ciasto cytrynowe:
Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty i przekładamy je kremem cytrynowym.
Ciasto cytrynowe umieszczamy na szczelnym pojemniku, aby nie chłonęło zapachów z lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny.
Uwagi
Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być schłodzona minimum 12h w lodówce. Każda galaretka cytrynowa powinna mieć ok 70g
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!