Dżem agrestowy
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Sezon na przetwory w pełni, dlatego również zapraszamy na pyszny dżem agrestowy! Oczywiście dużo zależy od tego jak słodkie są owoce, dlatego ilość cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć według potrzeb!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
15 min | 1 h | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 1 h |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
agrest - 1 kg
cukier - 450 g
woda - 200 ml
sok z cytryny - 40 ml
PRZYGOTOWANIE
Agrest dokładnie myjemy i oczyszczamy z ogonków.
Cukier oraz wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru (oczywiście kontrolujemy nasz syrop cukrowy i mieszamy aby się nie przypalił).
Następnie dodajemy agrest oraz sok z cytryny.
Dżem z agrestu smażmy około godziny od momentu zagotowania i sprawdzamy jaką ma konsystencje, jeśli nam odpowiada to wyłączamy palnik. Jeśli nie, możemy potrzymać go na ogniu jeszcze kilka minut.
Zanim zdecydujemy się wyłączyć palnik próbujemy dżem i w razie potrzeby dosładzamy.
Gotowy dżem agrestowy serwujemy bezpośrednio po ostudzeniu ze świeżym pieczywem lub pasteryzujemy w słoikach na zimę!
Uwagi
Oczywiście pamiętamy o mieszaniu dżemu podczas smażenia, aby się nie przypalił! Jeśli mamy ochotę możemy także dodać do dżemu szczyptę wanilii lub cynamonu. Z podanej ilości wyjdzie około 800-900 ml dżemu z agrestu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!