Ciasto rabarbarowe z bezą
Normalny
Tani
Ciasto rabarbarowe z bezą nie jest trudne do przygotowania, a smakuje po prostu… latem! Sam rabarbar jest orzeźwiający, a beza nadaje lekkości – zapraszamy do spróbowania!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 58 min | 1 h 18 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 58 min |
Gotowe | 1 h 18 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto kruche:
mąka pszenna - 200 g
żółtka jaja - 4 sztuki
masło - 200 g
cukier - 60 g
mąka ziemniaczana - 50 g
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Masa rabarbarowa:
rabarbar - 500 g
dżem truskawkowy - 200 g
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
cukier z wanilią/ esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Beza:
białka jaja - 4 sztuki
cukier - 200 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na grubsze plastry.
Dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Jeśli zrobimy to niedokładnie to beza może się nie udać.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (góra-dół bez termoobiegu), formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (aby papier lepiej się trzymał możemy formę najpierw posmarować odrobiną masła).
Kruchy spód:
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier.
Wszystkie składniki rozcieramy w placach do momentu uzyskania kruszonki, wtedy dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto kruche.
Odrywamy po kawałku ciasto kruche, wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem.
Ciasto pieczemy 20 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
Masa rabarbarowa:
Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem/esencją waniliową i dżemem truskawkowym.
Tak przygotowaną masę rabarbarową wykładamy na podpieczony kruchy spód.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy przez 2 minuty.
Kolejno wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy minutę.
Ciasto rabarbarowe z bezą:
Na przygotowany wcześniej kruchy spód z masą rabarbarową wykładamy bezę.
Ciasto z rabarbarem pieczemy 20 minut (cały czas w 170 stopniach), następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i zmieniamy ustawienia na termoobieg, dopiekamy ciasto 18 minut.
Gotowe ciasto rabarbarowe z bezą serwujemy schłodzone.
Uwagi
Przepis na formę prostokątną 25x35cm lub dużą tortownicę. Pamiętamy aby masło potrzebne do przygotowania kruchego ciasta było zimne!
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!