Ciasto rabarbarowe z bezą


x

Normalny

Tani


Ciasto rabarbarowe z bezą nie jest trudne do przygotowania, a smakuje po prostu… latem! Sam rabarbar jest orzeźwiający, a beza nadaje lekkości – zapraszamy do spróbowania!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 58 min 1 h 18 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 58 min
Gotowe 1 h 18 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna - 200 g

  • żółtka jaja - 4 sztuki

  • masło - 200 g

  • cukier - 60 g

  • mąka ziemniaczana - 50 g

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

Masa rabarbarowa:

  • rabarbar - 500 g

  • dżem truskawkowy - 200 g

  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki

  • cukier z wanilią/ esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

Beza:

  • białka jaja - 4 sztuki

  • cukier - 200 g

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na grubsze plastry.

Dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Jeśli zrobimy to niedokładnie to beza może się nie udać.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (góra-dół bez termoobiegu), formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (aby papier lepiej się trzymał możemy formę najpierw posmarować odrobiną masła).

Kruchy spód:

Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier.

Wszystkie składniki rozcieramy w placach do momentu uzyskania kruszonki, wtedy dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto kruche.

Odrywamy po kawałku ciasto kruche, wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem.

Ciasto pieczemy 20 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

Masa rabarbarowa:

Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem/esencją waniliową i dżemem truskawkowym.

Tak przygotowaną masę rabarbarową wykładamy na podpieczony kruchy spód.

Beza:

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy przez 2 minuty.

Kolejno wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy minutę.

Ciasto rabarbarowe z bezą:

Na przygotowany wcześniej kruchy spód z masą rabarbarową wykładamy bezę.

Ciasto z rabarbarem pieczemy 20 minut (cały czas w 170 stopniach), następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i zmieniamy ustawienia na termoobieg, dopiekamy ciasto 18 minut.

Gotowe ciasto rabarbarowe z bezą serwujemy schłodzone.

Uwagi

Przepis na formę prostokątną 25x35cm lub dużą tortownicę. Pamiętamy aby masło potrzebne do przygotowania kruchego ciasta było zimne!


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

MK 1 miesiąc temu
Ciekawy pomysł na włączenie rabarbaru - orzeźwia, ale nie jest zbyt kwaśny w towarzystwie dżemu.
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.