Mrożone smoothie bowl
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Smoothie bowl, czyli po prostu gęste smoothe serwowane w miseczce z orzechami, nasionami, kawałkami czekolady lub czymkolwiek, na co mamy ochotę, jakiś czas temu podbiło serca rzeszy ludzi. Dzisiaj zapraszamy na wersję wakacyjną z mrożonymi owocami :) Mrożone smoothie bowl to zdrowa i pyszna przekąska/śniadanie przypominająca lody!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
dojrzały banan - 2 sztuki
jagody - 1 szklanka
maliny - 1/2 szklanki
jogurt skyr naturalny/jagodowy - 100 g
płatki kokosa
orzechy włoskie/laskowe
PRZYGOTOWANIE
Jagody i maliny myjemy, pozbywamy się ogonków i mrozimy przez 4-5h razem z pokrojonymi w plasterki bananami.
Płatki kokosa oraz orzechy możemy podprażyć na suchej patelni (pamiętamy, aby robić to na małym ogniu często mieszając).
Zamrożone owoce blendujemy, następnie dodajemy skyr i blendujemy ponownie do połączenia składników.
Próbujemy mrożone smoothie i w razie potrzeby możemy je dosłodzić miodem lub erytrytolem/stevią/ksylitolem.
Do miseczek wykładamy smoothie i dekorujemy je płatkami kokosa oraz orzechami włoskimi/laskowymi.
Uwagi
Jeśli nie mamy akurat malin możemy je pominąć lub zastąpić innymi owocami np. borówką czy jeżyną. Smoothie bowl możemy także serować udekorowane mrożonymi owocami, ziarenkami chia lub z dodatkiem masła orzechowego.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!