Mrożone smoothie bowl


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Smoothie bowl, czyli po prostu gęste smoothe serwowane w miseczce z orzechami, nasionami, kawałkami czekolady lub czymkolwiek, na co mamy ochotę, jakiś czas temu podbiło serca rzeszy ludzi. Dzisiaj zapraszamy na wersję wakacyjną z mrożonymi owocami :) Mrożone smoothie bowl to zdrowa i pyszna przekąska/śniadanie przypominająca lody!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • dojrzały banan - 2 sztuki

  • jagody - 1 szklanka

  • maliny - 1/2 szklanki

  • jogurt skyr naturalny/jagodowy - 100 g

  • płatki kokosa

  • orzechy włoskie/laskowe

PRZYGOTOWANIE

Jagody i maliny myjemy, pozbywamy się ogonków i mrozimy przez 4-5h razem z pokrojonymi w plasterki bananami.

Płatki kokosa oraz orzechy możemy podprażyć na suchej patelni (pamiętamy, aby robić to na małym ogniu często mieszając).

Zamrożone owoce blendujemy, następnie dodajemy skyr i blendujemy ponownie do połączenia składników.

Próbujemy mrożone smoothie i w razie potrzeby możemy je dosłodzić miodem lub erytrytolem/stevią/ksylitolem.

Do miseczek wykładamy smoothie i dekorujemy je płatkami kokosa oraz orzechami włoskimi/laskowymi.

Uwagi

Jeśli nie mamy akurat malin możemy je pominąć lub zastąpić innymi owocami np. borówką czy jeżyną. Smoothie bowl możemy także serować udekorowane mrożonymi owocami, ziarenkami chia lub z dodatkiem masła orzechowego.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.