Pieczony camembert z sałatą i gruszką


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Pieczony camembert z sałatą i gruszką to nic innego jak przepyszna sałatka, która łączy w sobie wyrazisty ser i delikatny smak owoców – zapraszamy do spróbowania!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 15 min 40 min
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • ser camembert - 1 sztuka

  • mix sałat z rukolą - 2 garście

  • brzoskwinia - 1 sztuka

  • gruszka - 1/2 sztuki

  • posiekane orzechy włoskie - 1 łyżka

  • ziarna słonecznika (bez łupek) - 1 łyżka

Sos:

  • sok z cytryny - 2 łyżki

  • musztarda dijon - 2 łyżki

  • cukier - 1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

  • tymianek - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Brzoskwinię myjemy, usuwamy pestkę, kroimy w grubą kostkę i układamy na papierze do pieczenia wraz z pokrojoną gruszką.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy brzoskwinię z gruszką oraz na osobnej blaszce ser camembert. Całość pieczemy 15 minut.

Orzechy oraz ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, małym ogniu, często mieszając. Gdy się zarumienią, odstawiamy do ostygnięcia.

Sos:

W miseczce dokładnie mieszamy oliwę z oliwek, musztardę, cukier, sok z cytryny. Próbujemy sos i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Pieczony camembert z sałatą i gruszką:

W większej misce układamy mix sałat z rukolą, upieczone owoce, całość posypujemy prażonymi orzechami ze słonecznikiem i polewamy sosem.

Na środku układamy upieczony camembert, możemy również polać go sosem.

Sałatkę z pieczonym serem camembert serujemy ze świeżym pieczywem!

Uwagi

Jeśli nie lubimy rukoli to możemy użyć dowolnej sałaty np. włoskiej. Podczas pieczenia kontrolujemy owoce, może się okazać, że gruszkę i brzoskwinię trzeba będzie wyjąć wcześniej z piekarnika, aby się nie przypaliły! Orzechy włoskie i słonecznik możemy zastąpić dowolnie np. orzechami laskowymi, pekan, nerkowcami, sezamem. Jeśli wolimy świeże owoce to ich zapiekanie również nie jest konieczne.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.