Tartaletki ze szparagami
Normalny
Przystępny
Tartaletki to świetna przekąska na imprezę, ale również na miłe wieczorne spotkanie w gronie rodziny czy znajomych. Oczywiście jeśli sezon na szparagi minął możemy je zastąpić innym warzywem – np. papryką czy podsmażoną cukinią :)
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 37 min | 57 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 37 min |
Gotowe | 57 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
Kruchy spód:
mąka pszenna - 200 g
żółtka jaja - 2 sztuki
zimne masło - 150 g
sól - 1 szczypta
Nadzienie:
szparagi - 8 sztuk
pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
szynka wędzona (plastry) - 8 sztuk
oregano
Masa serowo-jajeczna:
jajka - 2 sztuki
mleko - 1/2 szklanki
śmietanka 30% - 1/2 szklanki
starty ser żółty mozzarella lub gouda - 1 garść
mąka - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozcieramy w palcach do momentu uzyskania okruchów ciasta.
Następnie dodajemy żółtka, szczyptę soli i zagniatamy ciasto kruche.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Nadzienie:
Szparagi bardzo dokładnie myjemy (zwłaszcza główki), odcinamy twarde końce, wyrzucamy je, a pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a szynkę w kostkę.
Masa serowo-jajeczna:
W misce dokładnie mieszamy mleko, śmietankę, mąkę i jajka.
Gdy składniki się połączą dodajemy sól, pieprz, starty żółty ser i całość ponownie mieszamy.
Tartaletki ze szparagami:
Formy do tartaletek wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy lub odrywamy po kawałku, wylepiamy nim formy do tartaletek, a następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i nakładamy obciążenie – inne naczynia do tartaletek lub suchą fasolę, groch.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto 12-13 minut, po tym czasie wyciągamy tartaletki z piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni.
Na podpieczony spód nakładamy szparagi, szynkę, pomidorki koktajlowe, całość posypujemy oregano i zalewamy masą serowo-jajeczną.
Tartaletki pieczemy 25 minut i sprawdzamy czy są zarumienione, w razie potrzeby dopiekamy.
Gotowe tartatetki ze szparagami serwujemy na ciepło.
Uwagi
Jeśli zamiast szparagów używamy cukinii/papryki to podsmażamy ją na patelni z dodatkiem szczypty soli i opcjonalnie pieprzu ziołowego. Szynkę, jeśli mamy ochotę również możemy podsmażyć. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od wielkości foremek to tartaletek. Jeśli nie mamy małych foremek to możemy przygotować jedną dużą tatrę o średnicy 23 cm. Nie przesadzamy z solą w masie jajecznej bo szynka sama w sobie jest słona! Z pozostałych białek jajka (przygotowanie ciasta) możemy upiec bezę więc, nie wyrzucamy ich :)
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!