Tartaletki ze szparagami


x

Normalny

Przystępny


Tartaletki to świetna przekąska na imprezę, ale również na miłe wieczorne spotkanie w gronie rodziny czy znajomych. Oczywiście jeśli sezon na szparagi minął możemy je zastąpić innym warzywem – np. papryką czy podsmażoną cukinią :)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 37 min 57 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 37 min
Gotowe 57 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

Kruchy spód:

  • mąka pszenna - 200 g

  • żółtka jaja - 2 sztuki

  • zimne masło - 150 g

  • sól - 1 szczypta

Nadzienie:

  • szparagi - 8 sztuk

  • pomidorki koktajlowe - 8 sztuk

  • szynka wędzona (plastry) - 8 sztuk

  • oregano

Masa serowo-jajeczna:

  • jajka - 2 sztuki

  • mleko - 1/2 szklanki

  • śmietanka 30% - 1/2 szklanki

  • starty ser żółty mozzarella lub gouda - 1 garść

  • mąka - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kruchy spód:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozcieramy w palcach do momentu uzyskania okruchów ciasta.

Następnie dodajemy żółtka, szczyptę soli i zagniatamy ciasto kruche.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Nadzienie:

Szparagi bardzo dokładnie myjemy (zwłaszcza główki), odcinamy twarde końce, wyrzucamy je, a pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a szynkę w kostkę.

Masa serowo-jajeczna:

W misce dokładnie mieszamy mleko, śmietankę, mąkę i jajka.

Gdy składniki się połączą dodajemy sól, pieprz, starty żółty ser i całość ponownie mieszamy.

Tartaletki ze szparagami:

Formy do tartaletek wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

Ciasto rozwałkowujemy lub odrywamy po kawałku, wylepiamy nim formy do tartaletek, a następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i nakładamy obciążenie – inne naczynia do tartaletek lub suchą fasolę, groch.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto 12-13 minut, po tym czasie wyciągamy tartaletki z piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni.

Na podpieczony spód nakładamy szparagi, szynkę, pomidorki koktajlowe, całość posypujemy oregano i zalewamy masą serowo-jajeczną.

Tartaletki pieczemy 25 minut i sprawdzamy czy są zarumienione, w razie potrzeby dopiekamy.

Gotowe tartatetki ze szparagami serwujemy na ciepło.

Uwagi

Jeśli zamiast szparagów używamy cukinii/papryki to podsmażamy ją na patelni z dodatkiem szczypty soli i opcjonalnie pieprzu ziołowego. Szynkę, jeśli mamy ochotę również możemy podsmażyć. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od wielkości foremek to tartaletek. Jeśli nie mamy małych foremek to możemy przygotować jedną dużą tatrę o średnicy 23 cm. Nie przesadzamy z solą w masie jajecznej bo szynka sama w sobie jest słona! Z pozostałych białek jajka (przygotowanie ciasta) możemy upiec bezę więc, nie wyrzucamy ich :)


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.