Czekoladowe krówki z 3 składników


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Czekoladowe krówki to prawdziwy powrót do dzieciństwa :) Miały one co prawda niewielkie grono przeciwników, którzy uważali je za zbyt słodkie ale bez przesady… czasami można sobie pozwolić! A Wy lubicie krówki? Twarde czy ciągnące? :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • mleko skondensowane słodzone - 400 ml

  • czekolada mleczna/deserowa - 500 g

  • masło - 120 g

PRZYGOTOWANIE

Kwadratową lub prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

W garnku zagotowujemy 1/3 wody i na ten garnek nakładamy kolejny lub metalową miskę (gotowanie w kąpieli wodnej).

Do garnka lub metalowej miski wkładamy masło, gdy się roztopi dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mleko skondensowane.

Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając, do momentu pełnego rozpuszczenia i połączenia składników.

Masę na czekoladowe krówki przelewamy do foremki, przykrywamy szczelnie, aby nie chłonęła zapachów i umieszczamy w lodówce na kilka godzin (chociaż 3h).

Masę kroimy na kawałki, przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku i serwujemy kiedy tylko mamy ochotę!

Uwagi

Jeśli mamy ochotę do masy możemy dodać także pokrojone orzechy lub szczyptę wanilii.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.