Czekoladowe krówki z 3 składników
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Czekoladowe krówki to prawdziwy powrót do dzieciństwa :) Miały one co prawda niewielkie grono przeciwników, którzy uważali je za zbyt słodkie ale bez przesady… czasami można sobie pozwolić! A Wy lubicie krówki? Twarde czy ciągnące? :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
mleko skondensowane słodzone - 400 ml
czekolada mleczna/deserowa - 500 g
masło - 120 g
PRZYGOTOWANIE
Kwadratową lub prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
W garnku zagotowujemy 1/3 wody i na ten garnek nakładamy kolejny lub metalową miskę (gotowanie w kąpieli wodnej).
Do garnka lub metalowej miski wkładamy masło, gdy się roztopi dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mleko skondensowane.
Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając, do momentu pełnego rozpuszczenia i połączenia składników.
Masę na czekoladowe krówki przelewamy do foremki, przykrywamy szczelnie, aby nie chłonęła zapachów i umieszczamy w lodówce na kilka godzin (chociaż 3h).
Masę kroimy na kawałki, przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku i serwujemy kiedy tylko mamy ochotę!
Uwagi
Jeśli mamy ochotę do masy możemy dodać także pokrojone orzechy lub szczyptę wanilii.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!