Domowy sos chili
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Lubicie delikatne sosy i dodatki czy raczej na ostro? My zdecydowanie to drugie, aczkolwiek to zależy od nastroju ;) Dzisiaj zapraszamy na domowy sos chili – idealny na grilla, do domowej tortill albo nawet do kanapek!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 40 min | 50 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 40 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
20 |
pomidory krojone z kartonika - 800 g
papryczki chili - 4 sztuki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
sok z cytryny - 2 łyżki
cukier - 1 łyżka
sól - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Papryczki myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Nie wyrzucamy pestek!
W garnku rozgrzewamy olej (około 2-3 łyżki) i smażymy cebulę z czosnkiem.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy papryczki, smażymy około minutę i wlewamy pomidory.
Sos gotujemy 25 minut, często mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia i blendujemy.
Następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, sól i ponownie podgrzewamy sos, doprawiając do wrzenia.
Sos gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia – około 10-15 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
Gotowy sos chili serwujemy schłodzony, możemy go także przelać do słoiczków i zostawić na zimę.
Uwagi
Do krojenia papryczek używamy rękawiczek i pamiętamy, aby przypadkiem nie pocierać oczu. Jeśli lubimy delikatnie pikantne sosy możemy użyć 1 lub 2 papryczek. Sos możemy także doprawić ulubionymi ziołami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!