Ciasto z rabarbarem i kruszonką


x

Łatwy

Tani


W letni dzień ciasto z rabarbarem i kruszonką pasuje idealnie do kawy :) Samo ciasto jogurtowe jest wilgotne i pyszne, a jak dodamy do niego owoce (możemy także zamienić rabarbar na jagody, czereśnie, truskawki) to efekt jest rewelacyjny!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 45 min 1 h
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • rabarbar - 300 g

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • jogurt grecki - 1 1/2 szklanki

  • olej - 1/2 szklanki

  • drobny cukier - 3/4 szklanki

  • jajka - 3 sztuki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • cukier z wanilią - 2 łyżki

Kruszonka:

  • mąka - 1 szklanka

  • cukier - 1 szklanka

  • masło - 100 g

  • cynamon - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki na 20-30 minut (do momentu osiągnięcia temperatury pokojowej).

Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia.

Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w plastry.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.

Jajka, cukier i cukier z wanilią miksujemy do momentu uzyskania puszystej, jasnej jajecznej masy. Wyłączamy mikser.

Do masy jajecznej dodajemy pozostałe składniki (jogurt, mąkę z proszkiem, olej) i całość mieszamy szybko za pomocą łyżki lub trzepaczki tylko do połączenia składników.

Ciasto odstawiamy na kilka minut i przygotowujemy kruszonkę.

Kruszonka:

Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Masło rozpuszczamy.

Całość mieszamy do połączenia się składników i rozcieramy na grudki.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką:

Ciasto jogurtowe przelewamy do formy, na wierzch nakładamy pokrojony rabarbar i całość posypujemy kruszonką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto z rabarbarem 45 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe, w razie potrzeby dopiekamy.

Gotowe ciasto z rabarbarem i kruszonką serwujemy ostudzone i opcjonalnie oprószone cukrem pudrem.

Uwagi

Kruszonka może być przygotowana bez cynamonu lub cynamon możemy zastąpić np. wanilią lub przyprawą korzenną. Ciasto możemy przygotować także w prostokątnej lub kwadratowej formie.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.