Lekkie spring rollsy

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Spring rollsy to przepyszna przekąska/lunch/śniadanie lub kolacja. Jak widać sprawdzą się w różnych okolicznościach, a dodatkowo będą idealne dla wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy czy glutenu :) Mięsożercy też nie mogą czuć się pominięci, bo wystarczy dodać pokrojone mięso do nadzienia i automatycznie lekkie spring rollsy zamienią się w bardziej treściwe!
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie |
15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
20 |
arkusze papieru ryżowego - 20 sztuk
dojrzałe mango - 1 sztuka
dojrzałe awokado - 1 sztuka
marchewka - 1 sztuka
ogórek świeży - 1/2 sztuki
papryka czerwona - 1/2 sztuki
liście sałaty - 3 sztuki
ulubione kiełki - 1 garść
orzechy włoskie/nerkowca - 1 garść
listki mięty
listki kolendry
Sos:
limonki - 2 sztuki
cukier - 2 łyżeczki
sos sojowy - 2 łyżeczki
Do podania:
ulubiony sos orientalny/chili/sojowy lub wasabi
PRZYGOTOWANIE
Mango i awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki razem z papryką i ogórkiem.
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając do momentu zarumieniania.
Liście sałaty, mięty i kolendry myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Sos:
Wyciskamy sok z limonek, a następnie dokładnie go mieszamy z sosem sojowym i cukrem.
Lekkie spring rollsy:
Pokrojone warzywa, kiełki oraz mango i awokado mieszamy z sosem.
Arkusze papieru ryżowego moczymy około 15 sekund w gorącej wodzie i wyciągamy na ściereczkę (staramy się robić to pojedynczo, aby się nie pozlepiały).
Na każdy arkusz nakładamy sałatę wraz z listkami, następnie warzywa z sosem i całość posypujemy prażonymi orzechami.
Spring rollsy zawijamy jak krokiety i od razu serwujmy z sosem orientalnym, chili, sojowym lub wasabi.
Uwagi
Jeśli chcemy możemy także dodać sos orientalny lub wasabi do środka spring rollsów. Jeśli nasze spring rollsy muszą poczekać np. na przyjście gości to trzymamy je przykryte (np. ściereczką). Oczywiście możemy użyć innych warzyw lub dodać np. grillowaną pierś z kurczaka, indyka czy wołowinę.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!