pelniasmakow-banner

Lekkie spring rollsy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Spring rollsy to przepyszna przekąska/lunch/śniadanie lub kolacja. Jak widać sprawdzą się w różnych okolicznościach, a dodatkowo będą idealne dla wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy czy glutenu :) Mięsożercy też nie mogą czuć się pominięci, bo wystarczy dodać pokrojone mięso do nadzienia i automatycznie lekkie spring rollsy zamienią się w bardziej treściwe!

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
15 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
20

  • arkusze papieru ryżowego - 20 sztuk

  • dojrzałe mango - 1 sztuka

  • dojrzałe awokado - 1 sztuka

  • marchewka - 1 sztuka

  • ogórek świeży - 1/2 sztuki

  • papryka czerwona - 1/2 sztuki

  • liście sałaty - 3 sztuki

  • ulubione kiełki - 1 garść

  • orzechy włoskie/nerkowca - 1 garść

  • listki mięty

  • listki kolendry

Sos:

  • limonki - 2 sztuki

  • cukier - 2 łyżeczki

  • sos sojowy - 2 łyżeczki

Do podania:

  • ulubiony sos orientalny/chili/sojowy lub wasabi

PRZYGOTOWANIE

Mango i awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę.

Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki razem z papryką i ogórkiem.

Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając do momentu zarumieniania.

Liście sałaty, mięty i kolendry myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.

Sos:

Wyciskamy sok z limonek, a następnie dokładnie go mieszamy z sosem sojowym i cukrem.

Lekkie spring rollsy:

Pokrojone warzywa, kiełki oraz mango i awokado mieszamy z sosem.

Arkusze papieru ryżowego moczymy około 15 sekund w gorącej wodzie i wyciągamy na ściereczkę (staramy się robić to pojedynczo, aby się nie pozlepiały).

Na każdy arkusz nakładamy sałatę wraz z listkami, następnie warzywa z sosem i całość posypujemy prażonymi orzechami.

Spring rollsy zawijamy jak krokiety i od razu serwujmy z sosem orientalnym, chili, sojowym lub wasabi.

Uwagi

Jeśli chcemy możemy także dodać sos orientalny lub wasabi do środka spring rollsów. Jeśli nasze spring rollsy muszą poczekać np. na przyjście gości to trzymamy je przykryte (np. ściereczką). Oczywiście możemy użyć innych warzyw lub dodać np. grillowaną pierś z kurczaka, indyka czy wołowinę.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.