Babeczki maślane
Łatwy
Tani
Babeczki maślane, a do nich ciepłe kakao to śniadanie idealne… Ale oczywiście do kawy czy herbaty sprawdzą się równie dobrze! Generalnie muffiny, muffinki, babeczki czy jakkolwiek nazwiemy te przepyszne wypieki są niezwykle smaczne, ale także praktyczne – robi się je szybko, są tanie i łatwe do zabrania ze sobą np. do pracy czy szkoły :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 18 min | 28 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 18 min |
Gotowe | 28 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
17 |
masło (min. 80% tłuszczu) - 200 g
jajka - 5 sztuk
mąka pszenna - 250 g
cukier - 350 g
mleko - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
cynamon (opcjonalnie) - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i szczyptę cynamonu (opcjonalnie) przesiewamy.
Do szklanki mleka dodajemy esencję waniliową.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Miksujemy masło z cukrem przez 4 minuty. Jeśli po tym czasie nie uda nam się uzyskać puszystej masy miksujemy dodatkową minutę-dwie.
Następnie dodajemy pojedynczo jajka w odstępach co 10 sekund, cały czas miksując.
Do masy na babeczki maślane na przemian dodajemy mąkę i mleko. Gdy składniki się połączą i uzyskamy gładką masę wyłączamy mikser.
Masę na babeczki przelewamy do foremek i pieczemy 18 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe, w razie potrzeb dopiekamy 2-3 minuty.
Gotowe maślane muffinki powinny być zarumienione i serwowane przestudzone.
Uwagi
Około 30-40 minut przed robieniem babeczek wyciągamy składniki z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Do pieczenia babeczek najlepiej użyć papierowych papilotek i specjalnej formy z wgłębieniami, aby muffinki zachowały kształt.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!