Indyk w sosie z czerwonego wina


x

Łatwy

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Indyk w sosie z czerwonego wina to pomysł na pyszny i niebanalny obiad! Smak sosu jest ciekawy i zdecydowanie dodaje charakteru potrawie 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
50 min 40 min 1 h 30 min
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 1 h 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • pierś z indyka - 800 g

  • suszone śliwki - 8 sztuk

  • miód - 1 łyżeczka

  • rozmaryn

  • zioła prowansalskie

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

Sos:

  • powidła śliwkowe - 3 łyżki

  • czerwone wino (wytrawne) - 3/4 szklanki

  • przyprawa korzenna - 1/2 łyżeczki

  • odrobina soku z pomarańczy (do smaku)

PRZYGOTOWANIE

Piersi z indyka myjemy i oczyszczamy. Następnie lekko je nacinamy, nacieramy ziołami, solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno jest pokryte oliwą z oliwek i odrobiną wody.

Dodajemy suszone śliwki. Całość zalewamy wodą z rozpuszczonym miodem (1/3 szklanki). Pieczemy ok 30-40 minut, pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Co parę minut polewamy indyka wytworzonym na dnie naczynia sosem.

Sos:

wszystkie składniki gotujemy w garnku, przez ok 5-10 minut, często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, będzie gotowy do podania.

Indyk w sosie z czerwonego wina powinien być podawany w towarzystwie warzyw i ulubionych dodatków np. pieczonych ziemniaków!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.