Indyk w sosie z czerwonego wina

Łatwy

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Indyk w sosie z czerwonego wina to pomysł na pyszny i niebanalny obiad! Smak sosu jest ciekawy i zdecydowanie dodaje charakteru potrawie 🙂
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
50 min | 40 min | 1 h 30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 50 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
pierś z indyka - 800 g
suszone śliwki - 8 sztuk
miód - 1 łyżeczka
rozmaryn
zioła prowansalskie
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Sos:
powidła śliwkowe - 3 łyżki
czerwone wino (wytrawne) - 3/4 szklanki
przyprawa korzenna - 1/2 łyżeczki
odrobina soku z pomarańczy (do smaku)
PRZYGOTOWANIE
Piersi z indyka myjemy i oczyszczamy. Następnie lekko je nacinamy, nacieramy ziołami, solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno jest pokryte oliwą z oliwek i odrobiną wody.
Dodajemy suszone śliwki. Całość zalewamy wodą z rozpuszczonym miodem (1/3 szklanki). Pieczemy ok 30-40 minut, pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Co parę minut polewamy indyka wytworzonym na dnie naczynia sosem.
Sos:
wszystkie składniki gotujemy w garnku, przez ok 5-10 minut, często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, będzie gotowy do podania.
Indyk w sosie z czerwonego wina powinien być podawany w towarzystwie warzyw i ulubionych dodatków np. pieczonych ziemniaków!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!