Makaron z sosem śmietanowym i pieczarkami


x

Łatwy

Tani


Makaron chyba nigdy się nie znudzi, zwłaszcza że można go przygotować w przeróżnych formach! Dzisiaj zapraszamy na makaron z sosem śmietanowym i pieczarkami, ale zważywszy na sezon nic nie stoi na przeszkodzie aby pieczarki zastąpić przepysznymi grzybami leśnymi :) Przepis jest bez mięsa, ale jeśli ktoś bardzo chce to spokojnie można dodać do sosu pierś z kurczaka czy indyka!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 15 min 25 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Gotowe 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • makaron świderki - 250 g

  • pieczarki - 300 g

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • śmietana 30% - 150 ml

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • masło - 2 łyżki

  • ser parmezan lub inny ulubiony

  • natka pietruszki

  • pieprz ziołowy - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, a pieczarki kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki.

Całość dusimy około 4-5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny, pieprz ziołowy, śmietanę i ponownie dusimy 2-3 minuty.

Sos pieczarkowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron świderki gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Natkę pietruszki siekamy.

Gotowy makaron serwujemy z sosem śmietanowym, posypany parmezanem i natką pietruszki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.