Makaron z sosem śmietanowym i pieczarkami
Łatwy
Tani
Makaron chyba nigdy się nie znudzi, zwłaszcza że można go przygotować w przeróżnych formach! Dzisiaj zapraszamy na makaron z sosem śmietanowym i pieczarkami, ale zważywszy na sezon nic nie stoi na przeszkodzie aby pieczarki zastąpić przepysznymi grzybami leśnymi :) Przepis jest bez mięsa, ale jeśli ktoś bardzo chce to spokojnie można dodać do sosu pierś z kurczaka czy indyka!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 15 min | 25 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 15 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
makaron świderki - 250 g
pieczarki - 300 g
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
śmietana 30% - 150 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
ser parmezan lub inny ulubiony
natka pietruszki
pieprz ziołowy - 1 szczypta
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, a pieczarki kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki.
Całość dusimy około 4-5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny, pieprz ziołowy, śmietanę i ponownie dusimy 2-3 minuty.
Sos pieczarkowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron świderki gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Natkę pietruszki siekamy.
Gotowy makaron serwujemy z sosem śmietanowym, posypany parmezanem i natką pietruszki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!