Najlepszy sos kurkowy
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Koniec lata zawsze kojarzy się z przepysznymi kurkami, a jak kurki to koniecznie chociaż raz trzeba zrobić sos kurkowy! To jest nasz ulubiony przepis, a Wasz? Może macie dla nas jakąś inspirację?
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
kurki - 200 g
cebula - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 5 sztuk
śmietana 30% - 1/2 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
masło - 3 łyżki
tymianek - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - 1 szczypta
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kurki dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę z czosnkiem około 4 minuty, do momentu zarumienienia.
Następnie dodajemy kurki i smażymy całość około 6-8 minut, cały czas na średniej mocy palnika.
Kolejno dodajemy sok z cytryny, tymianek, szczyptę pieprzu ziołowego, sól, pieprz i całość mieszamy.
Na koniec dodajemy śmietankę. Sos z kurkami mieszamy, po około minucie – dwóch próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Sos kurkowy serwujemy z ulubionymi dodatkami – makaronem, ziemniakami czy też ryżem. Choć są tacy, którym wystarczy jedynie chleb, aby w pełni delektować się smakiem sosu :)
Uwagi
Do sosu możemy także dodać mięso np. pierś z kurczaka, indyka czy polędwiczkę. Masło wybieramy najlepiej klarowane lub z zawartością tłuszczu minimum 80%. Gotowy sos możemy także posypać natką pietruszki, świeżym tymiankiem lub koperkiem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!