pelniasmakow-banner

Najlepszy sos kurkowy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Koniec lata zawsze kojarzy się z przepysznymi kurkami, a jak kurki to koniecznie chociaż raz trzeba zrobić sos kurkowy! To jest nasz ulubiony przepis, a Wasz? Może macie dla nas jakąś inspirację?

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • kurki - 200 g

  • cebula - 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 5 sztuk

  • śmietana 30% - 1/2 szklanki

  • sok z cytryny - 2 łyżki

  • masło - 3 łyżki

  • tymianek - 1 łyżeczka

  • pieprz ziołowy - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kurki dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę z czosnkiem około 4 minuty, do momentu zarumienienia.

Następnie dodajemy kurki i smażymy całość około 6-8 minut, cały czas na średniej mocy palnika.

Kolejno dodajemy sok z cytryny, tymianek, szczyptę pieprzu ziołowego, sól, pieprz i całość mieszamy.

Na koniec dodajemy śmietankę. Sos z kurkami mieszamy, po około minucie – dwóch próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Sos kurkowy serwujemy z ulubionymi dodatkami – makaronem, ziemniakami czy też ryżem. Choć są tacy, którym wystarczy jedynie chleb, aby w pełni delektować się smakiem sosu :)

Uwagi

Do sosu możemy także dodać mięso np. pierś z kurczaka, indyka czy polędwiczkę. Masło wybieramy najlepiej klarowane lub z zawartością tłuszczu minimum 80%. Gotowy sos możemy także posypać natką pietruszki, świeżym tymiankiem lub koperkiem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.