Ciasto z musem czekoladowym na spodzie oreo


x

Normalny

Przystępny


Ciasto z musem czekoladowym na spodzie oreo to propozycja kierowana głównie do miłośników czekolady :) Przygotowanie ciasta jest proste i nie wymaga pieczenia!

4 z 5 (3 głosy)

4 z 5 (3 głosy)

Przygotowanie
45 min
Przygotowanie 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Spód:

  • ciasteczka oreo - 200 g

  • masło - 90 g

Mus czekoladowy:

  • czekolada gorzka - 300 g

  • czekolada mleczna - 100 g

  • jajka - 4 sztuki

  • śmietana kremówka 36% - 500 ml

  • cukier puder - 1 1/2 łyżki

  • żelatyna - 3 łyżeczki

  • wrzątek - 60 ml

Opcjonalnie:

  • gorzka czekolada - 100 g

  • owoce

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Ciasteczka oreo rozdrabniamy lub mielmy. Masło rozpuszczamy. Ciastka łączmy z masłem i dokładnie mieszamy.

Spód formy o średnicy 22cm wykładamy masą oreo i wkładamy do lodówki.

Mus czekoladowy:

Czekoladę siekamy, jajka sparzamy, oddziałamy żółtka od białek, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odkładamy do ostygnięcia.

Zagotowujemy w garnku wodę, następnie umieszczamy na nim metalową miskę lub mniejszy garnek (przygotowujemy gotowanie w kąpieli wodnej).

Do miski wlewamy 200 ml śmietany kremówki (pozostałe 300 z powrotem umieszczamy w lodówce), dodajemy czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy to połączenia składników.

Gotową masę czekoladową odkładamy do ostygnięcia.

Pozostałe 300ml śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę.

Do białek dodajemy cukier i również ubijamy je na sztywną pianę.

Żółtka miksujemy przez 4-5 minut, następnie dodajemy chłodną (ewentualnie lekko ciepłą) masę czekoladową.

Gdy składniki się połączą dodajemy chłodną żelatynę. Miksujemy około 1 minutę, zmniejszamy obroty miksera.

Następnie dodajemy bitą śmietanę i miksujemy tylko do połączenia składników – dosłownie kilkanaście sekund. Wyłączamy mikser.

Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.

Ciasto z musem czekoladowym na spodzie oreo:

Na spód oreo wykładamy mus czekoladowy. Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.

Jeśli chcemy możemy także roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka i polać nią ciasto, wtedy musimy ciasto z polewą ponownie schłodzić. Jeśli nie mamy wystarczająco czasu możemy zetrzeć czekoladę na tarce i zrobić posypkę lub udekorować ciasto owocami.

Uwagi

Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej całą noc w lodówce. Jeśli chcemy aby ciasto było lżejsze możemy zamiast spodu oreo użyć zwykłych biszkoptów. Pamiętajmy aby umieści ciasto w szczelnym pojemniku, dzięki temu nie będzie chłonęło zapachów z lodówki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.