Ciasto z musem czekoladowym na spodzie oreo
Normalny
Przystępny
Ciasto z musem czekoladowym na spodzie oreo to propozycja kierowana głównie do miłośników czekolady :) Przygotowanie ciasta jest proste i nie wymaga pieczenia!
|
4 z 5 (3 głosy) |
|
4 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | |
45 min |
Przygotowanie | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Spód:
ciasteczka oreo - 200 g
masło - 90 g
Mus czekoladowy:
czekolada gorzka - 300 g
czekolada mleczna - 100 g
jajka - 4 sztuki
śmietana kremówka 36% - 500 ml
cukier puder - 1 1/2 łyżki
żelatyna - 3 łyżeczki
wrzątek - 60 ml
Opcjonalnie:
gorzka czekolada - 100 g
owoce
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Ciasteczka oreo rozdrabniamy lub mielmy. Masło rozpuszczamy. Ciastka łączmy z masłem i dokładnie mieszamy.
Spód formy o średnicy 22cm wykładamy masą oreo i wkładamy do lodówki.
Mus czekoladowy:
Czekoladę siekamy, jajka sparzamy, oddziałamy żółtka od białek, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odkładamy do ostygnięcia.
Zagotowujemy w garnku wodę, następnie umieszczamy na nim metalową miskę lub mniejszy garnek (przygotowujemy gotowanie w kąpieli wodnej).
Do miski wlewamy 200 ml śmietany kremówki (pozostałe 300 z powrotem umieszczamy w lodówce), dodajemy czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy to połączenia składników.
Gotową masę czekoladową odkładamy do ostygnięcia.
Pozostałe 300ml śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę.
Do białek dodajemy cukier i również ubijamy je na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy przez 4-5 minut, następnie dodajemy chłodną (ewentualnie lekko ciepłą) masę czekoladową.
Gdy składniki się połączą dodajemy chłodną żelatynę. Miksujemy około 1 minutę, zmniejszamy obroty miksera.
Następnie dodajemy bitą śmietanę i miksujemy tylko do połączenia składników – dosłownie kilkanaście sekund. Wyłączamy mikser.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto z musem czekoladowym na spodzie oreo:
Na spód oreo wykładamy mus czekoladowy. Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.
Jeśli chcemy możemy także roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka i polać nią ciasto, wtedy musimy ciasto z polewą ponownie schłodzić. Jeśli nie mamy wystarczająco czasu możemy zetrzeć czekoladę na tarce i zrobić posypkę lub udekorować ciasto owocami.
Uwagi
Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej całą noc w lodówce. Jeśli chcemy aby ciasto było lżejsze możemy zamiast spodu oreo użyć zwykłych biszkoptów. Pamiętajmy aby umieści ciasto w szczelnym pojemniku, dzięki temu nie będzie chłonęło zapachów z lodówki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!