pelniasmakow-banner

Makaron z kurkami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Makaron z kurkami to przepyszny obiad pachnący końcem lata! My wybraliśmy tagliatelle, ale oczywiście możemy je zastąpić zwykłym makaronem spaghetti czy świderkami :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (3 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (3 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • makaron tagliatelle - 250 g

  • kurki - 500 g

  • cebula - 1 sztuka

  • chudy boczek - 250 g

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • śmietanka 18% do sosów - 1/2 szklanki

  • sól

  • pieprz

  • cytryna do smaku

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Kurki dokładnie myjemy, cebulę kroimy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Boczek kromy w kostkę i podsmażamy. Gdy się zarumieni dodajemy cebulę.

Cebulę smażymy do momentu zeszklenia, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze około 30 sekund.

Następnie dodajemy kurki i całość smażymy 3 minuty.

Po tym czasie wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i cytryną do smaku. Doprowadzamy do wrzenia.

Makaron tagliatelle gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tagliatelle dodajemy do sosu kurkowego i podsmażamy 20 sekund.

Gotowy makaron z kurkami możemy serwować oprószony natką pietruszki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.