Makaron z kurkami
Łatwy
Przystępny
Makaron z kurkami to przepyszny obiad pachnący końcem lata! My wybraliśmy tagliatelle, ale oczywiście możemy je zastąpić zwykłym makaronem spaghetti czy świderkami :)
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
makaron tagliatelle - 250 g
kurki - 500 g
cebula - 1 sztuka
chudy boczek - 250 g
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
śmietanka 18% do sosów - 1/2 szklanki
sól
pieprz
cytryna do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Kurki dokładnie myjemy, cebulę kroimy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Boczek kromy w kostkę i podsmażamy. Gdy się zarumieni dodajemy cebulę.
Cebulę smażymy do momentu zeszklenia, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze około 30 sekund.
Następnie dodajemy kurki i całość smażymy 3 minuty.
Po tym czasie wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i cytryną do smaku. Doprowadzamy do wrzenia.
Makaron tagliatelle gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Tagliatelle dodajemy do sosu kurkowego i podsmażamy 20 sekund.
Gotowy makaron z kurkami możemy serwować oprószony natką pietruszki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!