Makaron z kurkami


x

Łatwy

Przystępny


Makaron z kurkami to przepyszny obiad pachnący końcem lata! My wybraliśmy tagliatelle, ale oczywiście możemy je zastąpić zwykłym makaronem spaghetti czy świderkami :)

5 z 5 (2 głosy)

5 z 5 (2 głosy)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • makaron tagliatelle - 250 g

  • kurki - 500 g

  • cebula - 1 sztuka

  • chudy boczek - 250 g

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • śmietanka 18% do sosów - 1/2 szklanki

  • sól

  • pieprz

  • cytryna do smaku

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Kurki dokładnie myjemy, cebulę kroimy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Boczek kromy w kostkę i podsmażamy. Gdy się zarumieni dodajemy cebulę.

Cebulę smażymy do momentu zeszklenia, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze około 30 sekund.

Następnie dodajemy kurki i całość smażymy 3 minuty.

Po tym czasie wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i cytryną do smaku. Doprowadzamy do wrzenia.

Makaron tagliatelle gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tagliatelle dodajemy do sosu kurkowego i podsmażamy 20 sekund.

Gotowy makaron z kurkami możemy serwować oprószony natką pietruszki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.