pelniasmakow-banner

Gruszki w syropie


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Dzisiaj zapraszamy na klasyczne gruszki w syropie. Bez żadnych udziwnień, ulepszeń, po postu takie jak kiedyś :)

Pełnia Smaków - preloader

4.33 z 5 (3 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

4.33 z 5 (3 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
25 min 15 min 40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 15 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • gruszki - 6 sztuk

  • woda - 600 ml

  • cukier - 250 g

  • cytryna - 1 sztuka

  • esencja waniliowa - 4 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Gruszki obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy je na ćwiartki.

Wyciskamy sok z cytryny.

W garnku umieszczamy gruszki, dodajemy wodę, cukier, sok z cytryny i esencję waniliową.

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut.

Po tym czasie sprawdzamy czy gruszki są miękkie, jeśli tak to ściągamy je z palnika i pozostawiam do ostudzenia, jeśli nie to gotujemy dalej.

Gruszki w syropie serwujemy jak tylko ostygną, możemy je także zawekować i cieszyć się smakiem końca lata w zimie!

Uwagi

Jeśli lubimy korzenne smaki możemy dodać do gruszek także cynamon, goździki lub po prostu przyprawę do piernika.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.