Gruszki w syropie
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy na klasyczne gruszki w syropie. Bez żadnych udziwnień, ulepszeń, po postu takie jak kiedyś :)
|
4.33 z 5 (3 głosy) |
|
4.33 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
25 min | 15 min | 40 min |
Przygotowanie | 25 min |
Gotowanie | 15 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
gruszki - 6 sztuk
woda - 600 ml
cukier - 250 g
cytryna - 1 sztuka
esencja waniliowa - 4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Gruszki obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy je na ćwiartki.
Wyciskamy sok z cytryny.
W garnku umieszczamy gruszki, dodajemy wodę, cukier, sok z cytryny i esencję waniliową.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy gruszki są miękkie, jeśli tak to ściągamy je z palnika i pozostawiam do ostudzenia, jeśli nie to gotujemy dalej.
Gruszki w syropie serwujemy jak tylko ostygną, możemy je także zawekować i cieszyć się smakiem końca lata w zimie!
Uwagi
Jeśli lubimy korzenne smaki możemy dodać do gruszek także cynamon, goździki lub po prostu przyprawę do piernika.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!