Gruszki w miodzie


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Dzisiaj zapraszamy na deser, który jest połączeniem końca lata i początku jesieni :) Gruszki w miodzie z orzechami pachną i smakują obłędnie! Oczywiście, jeśli nie mamy akurat gruszek możemy zastąpi je jabłkami.

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 20 min 30 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • gruszki - 2 sztuki

  • orzechy włoskie - 1 garść

  • suszona żurawina - 8 sztuk

  • płynny miód - 2 łyżeczki

  • przyprawa do piernika - 1 szczypta

  • starta skórka pomarańczowa - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i wydrążamy środek.

Orzechy kroimy na mniejsze części, podobnie jak żurawinę i mieszamy w misce z łyżeczką miodu, szczyptą przyprawy do piernika i skórką pomarańczową.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy gruszki.

Do każdej połówki gruszki nakładamy orzechowy farsz, całość skrapiamy drugą łyżeczką miodu i pieczemy 20 minut.

Gotowe gruszki w miodzie serwujemy na ciepło!

Uwagi

Gruszki mają różny poziom twardości, zatem kontrolujemy czas pieczenia, może to być 10-15 minut, ale w niektórych przypadkach także 25 minut. Jeśli nie mamy żurawiny lub jej nie lubimy to możemy całkowicie pominąć suszone owoce lub zastąpić ją rodzynkami czy morelami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.