Gruszki w miodzie
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy na deser, który jest połączeniem końca lata i początku jesieni :) Gruszki w miodzie z orzechami pachną i smakują obłędnie! Oczywiście, jeśli nie mamy akurat gruszek możemy zastąpi je jabłkami.
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 20 min | 30 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
gruszki - 2 sztuki
orzechy włoskie - 1 garść
suszona żurawina - 8 sztuk
płynny miód - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 szczypta
starta skórka pomarańczowa - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i wydrążamy środek.
Orzechy kroimy na mniejsze części, podobnie jak żurawinę i mieszamy w misce z łyżeczką miodu, szczyptą przyprawy do piernika i skórką pomarańczową.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy gruszki.
Do każdej połówki gruszki nakładamy orzechowy farsz, całość skrapiamy drugą łyżeczką miodu i pieczemy 20 minut.
Gotowe gruszki w miodzie serwujemy na ciepło!
Uwagi
Gruszki mają różny poziom twardości, zatem kontrolujemy czas pieczenia, może to być 10-15 minut, ale w niektórych przypadkach także 25 minut. Jeśli nie mamy żurawiny lub jej nie lubimy to możemy całkowicie pominąć suszone owoce lub zastąpić ją rodzynkami czy morelami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!