Babeczki miodowe

Łatwy

Tani
Miód, cynamon, gorąca herbata wielu osobom kojarzą się stricte z jesienią. My zdecydowanie do tej grupy należymy, dlatego dzisiaj zapraszamy na pyszne babeczki miodowe, które idealnie komponują się z jesienną aurą!
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
15 min | 15 min | 30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
20 |
Składniki mokre:
jajka - 2 sztuki
masło - 50 g
mleko - 1 szklanka
miód - 5 łyżek
esencja waniliowa - 1/3 łyżeczki
Składniki suche:
mąka pszenna - 2 szklanki
cukier - 2/3 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
W garnku umieszczamy mleko, miód, masło, esencję waniliową i podgrzewam do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Odkładamy do ostudzenia.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy, dodajemy cukier, sól i całość mieszamy.
Do ostudzonej masy mleczno-miodowej dodajemy jajka i mieszamy całość do połączenia składników (najlepiej za pomocą trzepaczki).
Łączymy składniki mokre i suche, całość mieszamy do połączenia składników.
Masę na miodowe muffinki przekładamy do papilotek (nie napełniamy ich do końca, bo ciasto wyrośnie).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, babeczki miodowe pieczemy 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe, jeśli nie to dopiekamy 2-3 minuty.
Gotowe muffiny miodowe serwujemy ostudzone!
Uwagi
Babeczki miodowe możemy także serwować polane lukrem lub roztopioną białą czekoladą. Jeśli mamy ochotę możemy dodać do suchych składników szczyptę cynamonu lub przyprawy do piernika. Staramy się nie „przepiec” babeczek, bo będą gorzkie!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!